Friday, May 11, 2012

PLANNING BUDGET TRIP TO SEOUL....OURS~...(^__^)


Salam~
Annyeong!

Dah lame rasenye aku janji nak tulis kat blog pasal kitorang punye trip to Korea.
Tapi baru hari ni aku berkesempatan nak update pasal tu.
(Sekarang ngah tunggu bas nak balik Kuantan)
Dan tidak dilupa, 11/5/12 aku sambung sikit lagi.
Biasalah, orang busy kan.
(Tapi selalu je membusykan diri ngan mnde2 yang......[sila isi tempat kosong sendiri])
@__@

First of all, aku rase I should start from the day we planned the whole things lah.
Aku tak ingat the exact tarikh.
Tapi waktu tu dah nak dekat cuti semester.
Pas exam, tibe2 mereka terperasan ade promo tiket ke Korea.
(Mereka = Elly, Mira)
Pastu dangan sangat pantas mereka decide nak pergi bercuti kat sana.
(Pantas kan kitorang buat keputusan, hihi)
Lepas plih tarikh yang sesuai, kami diberi due date untuk mintak permission parents masing2.
Perjalanan plan kami berlangsung dengan agak lancar sampai di situ.
Masing2 berjaya mintak permission.
Aku pon, cume it’s a bit difficult on my side.
(Mungkin orang lain ade jugak kot yang susah, tapi aku tak tau sangat)

Pastu, cik Elly yang tolong belikan tiket kami.
Dier book online kat pakcik AirAsia.
(Sebab aku ade problem sikit nak mintak permission, aku terpakse duduk sorang kat seat depan, sob2..dokrang bertiga duk kat seat blakang)
Hargatiket flight kami.
Pergi dan balik: RM987….RM987….
Bukan 2x 987 tau, sekali je.
Murah lah tu, compared to the normal price.
Kalau tak, pegi balik je, kami akan habiskan sebanyak 2 ribu untuk tiket flight sahaje.

Lama sikit pastu, dah abes cuti….
Jumpe balik kat kolej, sumer cam excited….
(Hua3)
Tiap2 hari counting days nak pegi Korea…..
Tiap2 hari berangan ape nak buat kat Korea nanti….
(Seronok bile ade macam2 plan dalam kepale, hehe)

Sebab kami bukan pergi ngan tour company, kami kne buat plan lebih sket.
Okay…..erm….huuuuu~….

20 Februari 2012.
(Exactly 1 day after my birthday, hehehehe)
Kami pergi buat passport kat Jalan Duta.
Satu passport tu harge RM100.
Ape yang perlu anda bawa:
Duit RM100
Kad pengenalan
Erm, tu je lah kot..
Kene tau berat and tinggi sekali, kalau tak tahu pon bley hantam2 saje.
Heeee~

2-3 weeks before berangkat ke Korea.
Kami pergi beli barang2 untuk traveler.
1.       Sweater: kami assume early spring takde la sesejuk winter, normal jacket yang macam tahan sejuk sikit okay lah.(mine: RM60-70)…
2.       Peta: peta tempat2 menarik kat Seoul .(RM20-30)…
3.       Buku tour guide: dalam buku ni ade citer pasal tempat2 menarik yang harus dilawati. Ade words yang common untuk traveler, kire macam belajar  bahasa Korea lah. Ade peta Subway, ni penting sebab untuk orang yang travel sendiri macam kami, subway memang pengangkutan rasmi. (RM30-40)…
4.       Sarung tangan: kan nak pegi oversea, hehehe..(RM5)
5.       Makanan: megi ke, biskut ke..(RM10)
6.       Kamera: pinjam kat Ami, tapi bateri beli sendiri..(RM20)
7.       Dan macam2 lagi: sila pikir sendiri ape lagi yang patut dibawak.
Total around RM250 lah kot.
Dahlah beli map ngan buku tu pakai baucar buku 1Malaysia so penjimatan di situ ye.

(Gloves yang sangat berguna.....dan cantik~)

1 week before berangkat ke Korea.
Kami keliling 1 KL carik tempat money exchanger paling murah.
Waktu tu rate untuk tukar duit 1000won= RM2.79.
Ni yang kitorang jumpe kat Masjid Jamek and the most cheapest antara tempat2 money exchanger yang lain.
Tempat yang paling senang sebenanye kat Mid Valley.
Kat situ orang ramai cakap murah jugak.
Tapi at that time, kat Masjid Jamek tu murah 1 sen.
Tapi bile 1 sen darab seribu…..RM10=3000++won.
Banyak tu, so kitorang memang agak beruasaha lah mencarik tempat yang paling murah.
(Oh ye…kami masing2 tukar RM1000 untuk perbelanjaan so dapat 360ribu won)
Nampak macam banyak kan….

Antara preparation yang agak last.
Based on the map of Seoul yang dah dibeli, kitorang carik tempat2 menarik yang bakal dilawati.
Before tu kitorang Google dulu tempat2 yang best.
Bile kat map tu, carik location dier je lah.
Mane yang dekat2  tu boleh pegi sekali harung je dalam sehari.
Setiausaha kena catat dalam buku ape yang dah dibincangkan.
Takut nanti lupe plak.
Pastu kitorang check-in flight and printkan boarding pas masing2.
Masa printing tu ade sikit kekucar-kaciran yang menyebabkan beberape kertas comot2..huhu
(Cesh, ini pon nak tulis…Nampak sangat tak dapat pikir point)

(Okey....we are ready!!...^___^)

Rasenye tu je lah kot preparation nye.
Hurm, tak dilupa tengok2 suhu kat Seoul hari2.
(Aku tengok je, tapi tak dapat bayang kan pon dier punye suhu tu)
Lagi bagus kalau ade kompas nak tengok kiblat and waktu solat sekali.
(Phone sekarang kan dah canggih, donlod je)

Okey, that’s all.
Kalau ade yang tertinggal nanti kite add2 kat second part plak.
(^___^)
Annyeong~
Salam~