Monday, March 17, 2014

MAK DAN ABAH BALIK KAMPUNG...

Salam~
Annyeong~

Berkenaan tajuk hari ni.
Actually my mom and dad dah pegi balik kampung since Sabtu.
Ada emergency case.
Maka mereka terpaksa balik dengan sangat tergesa-gesa.
Tinggallah kami dua beradik je kat rumah.
(Dua = me and banyi)
Sebagai kakak sepatutnya aku kena lah menjaga rumah tu.
So for the first day.
I spent my time mengemas dapur je.
Yelah, after penat balik dari kerja hari Sabtu tu aku singgah Kuantan Parade dulu.
Yeah, perbelanjaan di Kuantan Parade hari tu telah mengakibatkan pelamin anganku musnah.
Cewah cam lagu tangkap leleh plak.
Pelamin ape kebenda tah, calon pon belom ada.
Bajet aku untuk Mac memang dah terover banyak.
Sampai aku nak state perbelanjaan seterusnya pon rase macam segan2 silu gitu.
Malu dengan diri sendiri.
Tiba2 terbayang suara Mawi dalam radio.
"Tak guna kau bergaya sakan kalau poket kosong".
Hurm, memalukan.
Tapi aku dah menanam azam dengan lebih kental supaya next month to not go over the budget again.

Makanya kembalilah kepada cerita rutin Sabtu aku yang lepas.
Balik rumah teros dok mengemas dapur je.
After that kepenatan dan teros tidur sampai ke senja.
Apalah yang aku penat sangat pon aku tak tahu.
Nampaknya really aku kena pergi berjoging untuk tingkatkan stamina.
Bergantung kepada supplement saja memang tidak membantu.
Malamnya aku bermarathon.
Bukan marathon berlari sana sini.
Berbaring je sambil mengadap Kim Soo Hyun yang hensem tu.
Ihiks2 sambil aku buat muka senyum gatal.
Sebelum mula marathon aku buat mi goreng telajak kicap bersama ayam goreng pedas yang sedap.
Tak sangka pulak aku boleh masak sedap cenggitu.
Ihiks again~
Tido pon lambat sebab esok ahad.
Yeay!

The next day aku basuh baju, jemur baju.
Hujan mencurah-curah hari tu so baju sumer tak kering.
Again, I cooked.
Cewah bangga dengan diri sendiri walaupon masak gitu2 je.
But my adik kata "kakti masak sedap".
Dia tak cakap kat aku pon, dia bitau mak je.
Aku masak resepi campak2 bak kata mak.
Tak banyak bahan yang available kat rumah.
Masak je lah apa2 yang ada.
Dinner plak I treat my sister makan kat Teluk Cempedak.
Sebabnya aku teringin nak denga ombak.
Relief sangat tengok ombak yang kuat tu menghempas pantai.
Mungkin bertambah best if I can stroll along the beach.
Tapi sebab dah lambat nak anta adik balik asrama plus it was soo dark and the ombak sangat kuat.
Jadi aku pon takde lah menyusur tepi2 pantai sangat.

Balik rumah tengok tv citer Fear Factor Malaysia yang dah direkod.
Plus Brain Games yang juga telah direkod.
Pukul 12 stop everything sebab need to sleep.
Hari Isnin aku work morning shift.

And today I am going to cook for mak and abah.
Pray real hard supaya aku boleh masak something yang sedap.
Edible yang paling penting.
Tak sangka aku dah begini dewasa sampai aku kena masak for them.
Kenapa lah aku tak sedar.
Hope everything goes well for today.

Wednesday, March 5, 2014

CERITA SHIF PETANG #4



Dhia hanya mampu duduk termangu seorang di sudut ofisnya. Fikirannya yang pada awalnya tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda kecelaruan makin bercelaru. "Jangan takes things to hard, sometimes that problem is not that big sampai you need to memberatkan your mind". Dhia cuba membetulkan kembali mood nya yang sudah hampir bertukar dengan membina kata-kata inspirasi di dalam otak. Malangnya sudah menjadi sifat Dhia untuk mengambil segala perkara terutamanya yang mnajadi kesalahannya toooo seriously. Kadang-kadang sehingga mampu merosakkan prestasinya untuk sehari itu.

Apakah salah Dhia hari ini? Dhia telah terlepas pandang satu abnormality pada satu gambar x-ray. Consequences daripada kejadian itu, Dhia terpaksa bertnaggungjawab untuk mencari ganti bagi menyelesaikan kesalahan yang telah Dhia lakukan. Pada awalnya Dhia cuba untuk mencari salah pihak lain juga. Tapi the other part of Dhia sedaya upaya menyangkal tindakan Dhia itu. Dhia sudah dewasa,  Dhia perlu bertanggungjawab atas kesalahan yang Dhia buat. Lirik lagu "you can put the blame on me" berkumandang dalam benak Dhia. 

Semua manusia tak pernah terlepas dari melakukan kesalahan. Dah banyak kali Dhia memutarkan quote itu. Setiap kali Dhia berbuat salah Dhia akan cuba menenagkan diri dengan kata-kata itu. Experience is the best teacher. It will give the best lesson yang akan stick dalam diri sampai bila-bila. Somehow it depends on oneself untuk berusaha meng-improve-kan diri dan cuba untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama. Ya, betul tolonglah jangan membuat kesalahan yang sama. Dhia mengingatkan dirinya sendiri. Tiba-tiba Dhia terimbau satu peristiwa yang mana that person mention that "so dont make any mistake at the first place". Nampaknya ada sedikit percanggahan dari apa yang Dhia selalu percaya. 

Walaubagaimanapun Dhia tahu dan berharap kesalahan Dhia is not life threatening to that someone. Dr memberi Dhia sedikit harapan dengan menyuarakan kenytaan tersebut. Hanya Dhia dan bos Dhia yang menerima akibat but bos Dhia try to teach Dhia untuk selesaikan problem tersebut dan tidak bergantung kepada dia sahaja. Dhia faham niat baik bos Dhia. Ya, Dhia akan belajar. Semoga Dhia tidak lagi terlepas pandang sesuatu seperti ini. Dhia harus lebih fokus next time. Please and please....this problem can be solved within this week. Pray hard~

Written by,
fiyarossa