Friday, August 23, 2013

MOVIE MARATHON

Salam~
Annyeong~

Kehidupan selepas tamat belajar agak membosankan.
Hari2 rutin yang sama je berulang.
Mungkin ada satu dua hari yang lain sikit.
Tapi hari esok2 nye ulang rutin yang sama.
Kalau mende tu berfaedah rasa lah berbangga sikit.
Kalau asek ulang keje yang boleh dikatakan ibarat membunuh masa?
Hurm, kerugian~

So, I decided to do a movie marathon to kill my masa.
Dan juga tahap kebosanan yang melampau.
Menonton movie berfaedah ke?
Takde lah sangat.
Tapi at least dapat lah jugak aku melunaskan ke-craving-ness aku nak menonton citer yang dulu2 aku tak dapat tengok.
Hiuhiuhiu..

Aku bukan nye tak cube mencarik keje.
Cuma lepas dua tiga hari mencarik, aku rase penat.
Penat bila tak ade yang reply aku pnye email.
Haish!
Aku bukannye nak berputus asa.
Aku cuma perlukan rehat untuk collect balik semangat aku.

For example:
Today I went for an interview.
Haa, kan mencari namanye tu.
Tapi they told me that they prefer to hire a diploma student more because they cant afford to pay for degree graduate.
They also think that we should use our knowledge in higher accomodation macam hospitals.
And also, we have more chances to be chosen to work in a hospital.
Aminn...
Really hope that this statement to be true.
InsyaAllah.
Dengan kuasa Allah, apa2 pon boleh jadi.

Sebenanye agak disappointed, tapi yelah.
Bukan rezekiku di sini.
Harap2 aku cepat2 dapat keje.
So takdelah aku bermarathon lama2 sangat.
Before I'm getting bored with my new plan ni, aku harap sangat aku dapat keje.

So that is all.
I pray, everybody who read this to have a wonderful life ahead.
(^__^)

Annyeong~
Salam~

(Already missing our moments together > We are first years!!)

Monday, August 19, 2013

GROW UP

Salam~
Annyeong~

Growing up does not mean maturing.
For me there are two different words with different meanings.
I think that me growing up is faster than my mature process.
Bukan mature physically je, but also mentally.
Matured dari segi rohani.

Aku akui, the 23-year-old me is not matured enough.
Sometimes I think like a kid.
Doing things harshly.
Then regretting the akibat of my doings.
(Selalunya aku akan cuba tak regret tapi aku cuba berjanji ngan diri sendiri takkan buat the same mistake twice)
Oh ye.
Budak2 mana reti nak regret kan.
So, bukan lah thinking like a kid sangat.
Bila nak buat choice tu tak pikir sebab dan akibat.
Huish2....

Baru lepas menonton gamba2 lama aku.
Yeah, I'm changing.
Aku noticed.
Aku lebih berani. 
Aku berani dalam bercakap dan menyurakan pendapat.
Aku lebih yakin.
Mungkin ni lah lahirnya perangai nak menang je.
Dulu2 aku rase takde la ober2 gaya gini perangai tu.
Tapi sekarang aku asek pikir what I do is always right.
Tak baik kan buat ayat ngutuk diri sendiri.
Not always lah, sometimes aku admit gak kalau aku rase ape yang percaya tu salah.
Okay, ayat ni buat aku jadi baik sikiiiit.
Hihi...

Lagi satu, aku masih tak boleh buang penyakit kuat berangan aku.
Having dreams is not a crime.
Not trying to achieve the dream tu yang salah.
Aku selalunye berusaha je nak capai ape yang aku nak.
Cuma kadang2 tak kena gaya.
Not my rezeki.
So I try other option.
Not to try.
Cop3...try other options bukan NOT.
Kat atas dunia ni kita ada rezeki masing.
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan tak berjaya bukan depends on rezeki semata mata.
Kalau orang yang berjaya: dia takde rezeki kat satu2 tempat, they will find other places.
Yang tak mahu berjaya: dia cuba dan cuba, tapi tak berjaya.
Akhirnya dia putus asa.
Entah2 kalau dia cuba sekali lagi dia boleh berjaya.
Tapi kita tak tahu.
So sepatutnya selagi masih ada kesempatan, cubalah jangan berputus asa.
Mungkin jalan kita payah sikit.
Tapi ganjaran dia?
Kita tak tahu.
Walau ganjaran dia kita rasa tak setimpal dengan pengorbanan kita.
Kita sepatutnya sedar mana tau ia akan setimpal selepas beberapa ketika.
Allah itu maha adil.
Put trust in Him.

Today is 19 August.
My age is 23 years old and 6 months.
I wish I can do something amazing every 19th day each month.
Not for celebrating Riri's day.
Tapi my day!
Semoga segalanya berjalan lancar seperti yang direncanakan.
Allah adalah sebaik-baik perancang.

Annyeong~
Salam~