Wednesday, November 13, 2013

WORDLESS WEDNESDAY #6



The skeleton person do have a sensitive heart.
Even the stabber don't really mention the words from the notes.
The skeleton interprets the stabber's words to become like that.
Huish~

(Not a wordless entry pon kan, hahah)

Wednesday, November 6, 2013

WORK, WORK, WORK

Salam~
Annyeong~

Buat pengetahuan rakan2, dah sebulan aku kerja.
Dalam sebulan ni macam2 jadi kat tempat keje tu.
Most of them were things that i really hope i can forget.
Banyak sangat mende tak best.
Awal2 keje memang emo tahap gaban.
Someone said that, pompuan emo is normal.
Huh, aku tergolong dalam kalangan pompuan2 tu.
I know, not all woman akan emo macam yang aku emo ritu.

After a week pon still ade je mende tak best.
The next week tu pon still ade.
Bukan the whole week, bukan everyday.
Tapi, bila je aku rase macam dah boleh gembira mesti something bad happen.
Maybe aku ade magnet masalah kot.
After a month, that magnet should already lost its power.
Hope so, Aminn.

Aku masih belom menjumpai sinar kegembiraan bekerja kat sana.
Mungkin aku tak cukup ikhlas.
Aku memang sedang berusaha mengikhlaskan diri seikhlas ikhlasnye.
Aku sedang belajar untuk suka berada di sana.
Aku belajar untuk tak ambil pusing apa yang orang cakap kat aku.
Especially if that omong2 is not going to give me any benefit.
Aku belajar untuk speak myself out loud.
Berani bagi pendapat and saranan.
Tapi kalau nak buat macam tu, ilmu perlulah penuh di dada.
Ye dak?
Kalau tak sape mau dengar.

Esok keje.
Semoga aku boleh gembira berada di sana.
Kalau betul jalan yang aku pilih, tunjukkanlah.
Kalau salah, tolong tunjukkan jalan yang betul.
Semuanya Allah dah tentukan.
Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.

Salam~

Monday, October 21, 2013

FEFEELING

Salam~
Annyeong~

Aku selalu sangat buat tajuk entri yang tak memberangsangkan.
Tak reti nak kasi tajuk ape.
Huuuuu~

Sebenanye nak tulis pasal konvo ari tu.
Tapi sebab dah upload gamba kat fb, so perasaan nak bercerita kat blog pon kurang sket.
Tak excited ke?
Excited lah!
Cuma excited nak bercerita tu takde.
Huhu...

Okay, now back to tajuk kita.
Fefeeling...
Yeah, aku baru je baca dua blog yang bercerita pasal feeling masing2.
Both blogs cerita feeling mereka in a very polite way.
Polite?
Hurm, I don't know how to categorize that kind of tulisan.
So polite should be okay na?

What I really feel right now is.
Aku pon nak fefeeling jugakkkk..
Hahahaha.
Tu je.
(Sebenanye tadi pikir nak tweet je, tapi dah alang2 bukak blog ni haha)

Entri yang membuang masa kan.
Tah pape.

Babai~
Annyeong~
Salam~

Tuesday, September 24, 2013

SHAMPOO AND CONDITIONER...

Salam~
Annyeong~

Apalah kejadahnye tetengah malam ni aku teringat citer pasal syampu plak.
Pusing punye pusing kepale aku mengimbau memori.
Makanye cerita syampu ini pon muncul.
Sebenanye banyak mende yang happened in the past yang aku tak nak lupa.
Tak nak lupa tak semestinya aku ingat sepanjang masa.
But I want that kind of memories to be there whenever I try to recall it.
Contohnya macam kenangan syampu ni.

Cerita pon bermula.
Masa aku form 2 or 3 kisah ni berlaku.
Aku tak berape ingat masanye.
Masa tu aku belajar dekat SMK Seri Kuantan.
Aku dok asrama and dua bulan sekali aku balik rumah.
Rumah aku takde lah jauh mane dari sekolah.
15 minit camtu dah sampai.
Tapi sebab sekolah tu is one of the sekolah harapan yang semua student need to stay in the hostel.
Makanye aku pon jadi student asrama.
Kawan aku, umah dier kat lua paga sekolah tu je.
Balik boleh je jalan kaki balik umah. 
(Which she never did, slalu parents dier amek jugak)
Kena jugak stay kat hostel sebab itu dah memang rules dier.

Dulu2 family aku takde lah senang sangat.
(Terbayang lagu penyanyi nama Tegar tu huhu)
So bile nak beli makanan nak buat stok kat bilik, memang aku akan amek sikit je.
Parents aku takde pon cakap pape, tapi aku segan nak amek banyak.
Sendiri pikir lah.
Pastu kalau beli barang2 toiletries pon amek yang jenama yang tak gah sangat gitu.
Contohnye di sini ialah syampu.
(Oh,oh kisah syampu nak start dah)
Aku slalu pilih syampu yang paling murah skali kalau pegi kedai.
Sampai aku pon tak hengat name apetah.
Asalkan murah je aku okay.
Asalkan syampu kan.
One day....
Syampu aku dah habes dipakai.
Aku bukan lah ngade2, tapi syampu tu macam barang wajib lah dalam bakul mandi tu.
Jadi aku tepon lah abah cakap syampu abes.
Nak dijadikan citer, aku tak bley balik for quite some time.
Aku tak ingat kenape.
Maybe ade event kot.
Jadi abah kena lah belikan dan tolong antakan syampu tu.

Esoknye abah datang bawak syampu dan barang makanan.
Owh, abah beli banyak barang makanan.
Contohnye maggi kari (ni barang wajib aku) dan kek apollo yang sedozen tu (yang ni aku tak pernah beli sebab aku takut mahal).
Terharu rasanye..betul sangat terharu.
Aku kan dulu cengeng sket, tros berair mata.
Dan syampu yang abah beli.
Syampu yang ade jenama!!!

(Mr G's pic)

Kaler hitam syampu dier.
Teruje aku dapat syampu tu.
Sangat2 teruje.
Itu first time aku rase aku pakai syampu best kat asrama.
Aku tak penah nak amek tau pasal hage dier.
Yang aku tau, benda tu sangat berharge sebab abah yang belikan.

Beruntung jadi anak abah!!!
Alhamdulillah~

Now....
No more syampu yang tah pape.
Aku pon dah dewase.
Family kami pon sekarang not like before, Alhamdulillah.

(Syampu baru kua bilik air)

Sebenanye citer syampu muncul sebab aku terharu dengan apa yang abah buat hari ni.
Then aku sedar, banyak sangat abah dah buat untuk aku.
Banyak sangat2, sampai my mind keeps going further back and finding more and more things about abah yang buat aku terharu.
I love my abah very2 much.

"Ya Allah, kau peliharakanlah kedua orang tuaku sebagaimana mereka menjaga aku semasa kecil hingga aku yang sekarang. Amin"

Annyeong~
Salam~


Thursday, September 12, 2013

TAKUT SALAH PILIH JALAN...

Salam~
Annyeong~

Hai eberibadibadibu.
Still struggling after making that tough decision.
Aku penah melalui banyak persimpangan yang macam ni.
Which after I'd taken one path but still toleh belakang and not sure whether I chose the right one.
Yang paling aku ingat sekarang ialah:
Nak buat decision antara nak pegi intebiu for maktab or enter UM.
Sebenanye aku tak minat sangat kos yang aku pilih tu.
Tapi I chose a safe road.
So that I'll be safe.
Yelah, kalau pegi intebiu cikgu tak semestinye aku dapat kan?
And abah said that I can only choose one.

Dah sampai penghujung pon jalan yang aku pilih tu.
Dah tamat dah belaja.
Aku tak regret sebab aku dapat jumpe kawan2 yang sangat best.
Aku dapat experience yang segalanye best dengan dokrang.
But that's all.
That's all?!!
Still don't really like to be a radiographer.
Yet, i still search for a job that have connection to radiograper-ing.
Semuanye sebab itu yang aku belaja.
Padahal aku boleh je pilih keje lain yang tak ade dengan my related field tu kan.
Asalkan that employer doesn't mind lah.

Aku penah cakap kat diri aku sendiri.
I will accept any job offer after this.
Aku dah tolak dua job offer.
So aku pikir the third one selalunye bagus.
Hurm....
Aku tak tahu nak cakap sebenanye okay ke tak.
I had already accepted the offer.
But now, I wonder if I made the wrong decision.
Kalau wrong, tolong lah bagi aku petunjuk sekarang.

My friend suggesting me to take the road not taken.
What does it really mean by that quote actually is so much more than the phrase itself.
Buat mase ni.
I will just try to follow the flow.
If I am not feeling very comfortable.
Or semase di pertengahan jalan aku sedar this road is salah.
I will quit!!

Maybe they will be lenient after some times.
Who knows.
People change right?
 I will change but not towards the negative side.
Pray for me.

(Pinjam gamba Yuna)
-
-
-
-
-

I keep telling myself, that this is right.

Salam~

AKU BUKAN BAIK SANGAT

Salam~
Annyeong~

Tajuk tu sebenanye nak tweet2 kan sahaja.
After a few seconds of thinking.
(Hurm, ayat omputih beterabur)
Aku decide nak update blog with that title.
Banyak yang boleh di-eloboratek-kan.
(In my mind nak tulis "banyak sikit" tapi tak nak guna false malay yang amat)
Haish....sebenanye banyak sangat perkara yang berlari-lari di pikiran.
Tak terluah dengan kata2 juga tulisan.

Nak taip, tapi hati berat nak ceritakan.
Because, I once read that not all secret should be told.
Kalau rahsia orang memang aku rahsiakan.
Kalau orang tu suruh rahsia lah.
Padahal bukan lagi rahsia when a secret is shared between two persons.
Aku dah la suka sangat bercerita.
Kadang2 mende yang not confirmed lagi pon aku citer.
Most of them about me lah.
Kalau pasal orang lain, bukan rahsia dah, tu namanye mengumpat.

Mulai dari saat ni, aku rasa macam nak keep everything secrets.
Tak nak bagi tahu langsung apa2 ka orang about my life.
Not everything lah, some things need to be told jugak.
Hahahaha...
Ni baru ayat je yang pusing2.
Kalau anda2 semua boleh menjelajah pikiran aku sekarang.....
Memang lagi banyak benda yang aku pikir.
Semua nye berputaran.
Berlawan-lawan who will be the winner.

Okay, macam dah lari tajuk sangat kan.
Inilah akibatnye kalau berusaha nak mentafsir apa yang ada dalam minda kita.
Oppps, not minda kita.
Tapi minda aku.

Going for a mind clearance.
Ciow~

Annyeong~
Salam~

Wednesday, September 4, 2013

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS

Salam~
Annyeong~

Pejam celik pejam celik.
Here we are in September again.
Maknanye dah tiga bulan aku menganggur.
Yer, sebenanye aku cuba taknak guna word tu.
Sebab aku rase cam siyes tak best.
Hurm..
Unemployed?
Huh, sama je, cuma di-bahasa-Inggeris-kan sahaja.

Siyesly, I need to really wake up when September ends.
Aku kena lebih..lebih..lebih..lebih berusaha untuk menjadi seorang pekerja.
Please don't be so choosy.
Sebab memang tak boleh sangat pon pilih kerja2 ni.
Berdasarkan pengalaman aku menjalani beberape intebiu di sana sini.
Mungkin tak seperti yang aku harapkan.
Tapi after this, I need to accept whatever option that comes.

Abah cakap, before grad ni takpela kalau aku nak buat perangai sket2.
Sebab biler lagi kan?
Kalau dah keje, kena fokus.
Tapi after grad, no more excuses!!
You must go out and explore the world.
Kalau tak carik keje pon.
Pegi carik menantu untuk abah.
Eh??

Not really in the mood right now.
Malam masih muda.
Niat di hati nak tengok citer Wreck-It-Ralph yang sangkanya sudah di record.
Sangkaan itu ternyata salah.
Sebab time abah ngah tengok berita tadi, abah ter-off-kan recording tu.
Result: No Wreck-It-Ralph for me.
For at least a week more.
Sebab tomorrow, I am going to Kerteh.
Anta kete kakcik and will stay a few days kat sana.
Takpelah...
Maksudnya malam ni criminal minds la.

Another reason for the mood swing.
Huh!!
Kesian orang2 yang tak bersalah.
Semua benda rase nak komplen.
Even pasal kes orang tadi pon jadi hal.
Oh, very sensitip me.
Memang lah aku tak hamburkan kat dier yang aku tak puas hati.
Tapi aku pegi tweet2 kan.
Haish2.
Salah time dier nak buat aku sakit hati.
Aku bukan nye baik sangat.
Trying to be baik, nice, and good people to people who do good things to me.
Dan juge to everyone yang ade kat muka bumi.
Yeyeah!!

Now, I want to have a date with Dr Reid.
Suka lah lelaki yang serba tahu macam dier.
Tak kesah lah nerdy ke ape ke.
Sebab I think guys who knows a lot of things are very2 cool.
*Smile wide wide


(Suka lelaki yang rambut serabut2 >.< )

Goodnight~
Annyeong~
Salam~



Friday, August 23, 2013

MOVIE MARATHON

Salam~
Annyeong~

Kehidupan selepas tamat belajar agak membosankan.
Hari2 rutin yang sama je berulang.
Mungkin ada satu dua hari yang lain sikit.
Tapi hari esok2 nye ulang rutin yang sama.
Kalau mende tu berfaedah rasa lah berbangga sikit.
Kalau asek ulang keje yang boleh dikatakan ibarat membunuh masa?
Hurm, kerugian~

So, I decided to do a movie marathon to kill my masa.
Dan juga tahap kebosanan yang melampau.
Menonton movie berfaedah ke?
Takde lah sangat.
Tapi at least dapat lah jugak aku melunaskan ke-craving-ness aku nak menonton citer yang dulu2 aku tak dapat tengok.
Hiuhiuhiu..

Aku bukan nye tak cube mencarik keje.
Cuma lepas dua tiga hari mencarik, aku rase penat.
Penat bila tak ade yang reply aku pnye email.
Haish!
Aku bukannye nak berputus asa.
Aku cuma perlukan rehat untuk collect balik semangat aku.

For example:
Today I went for an interview.
Haa, kan mencari namanye tu.
Tapi they told me that they prefer to hire a diploma student more because they cant afford to pay for degree graduate.
They also think that we should use our knowledge in higher accomodation macam hospitals.
And also, we have more chances to be chosen to work in a hospital.
Aminn...
Really hope that this statement to be true.
InsyaAllah.
Dengan kuasa Allah, apa2 pon boleh jadi.

Sebenanye agak disappointed, tapi yelah.
Bukan rezekiku di sini.
Harap2 aku cepat2 dapat keje.
So takdelah aku bermarathon lama2 sangat.
Before I'm getting bored with my new plan ni, aku harap sangat aku dapat keje.

So that is all.
I pray, everybody who read this to have a wonderful life ahead.
(^__^)

Annyeong~
Salam~

(Already missing our moments together > We are first years!!)

Monday, August 19, 2013

GROW UP

Salam~
Annyeong~

Growing up does not mean maturing.
For me there are two different words with different meanings.
I think that me growing up is faster than my mature process.
Bukan mature physically je, but also mentally.
Matured dari segi rohani.

Aku akui, the 23-year-old me is not matured enough.
Sometimes I think like a kid.
Doing things harshly.
Then regretting the akibat of my doings.
(Selalunya aku akan cuba tak regret tapi aku cuba berjanji ngan diri sendiri takkan buat the same mistake twice)
Oh ye.
Budak2 mana reti nak regret kan.
So, bukan lah thinking like a kid sangat.
Bila nak buat choice tu tak pikir sebab dan akibat.
Huish2....

Baru lepas menonton gamba2 lama aku.
Yeah, I'm changing.
Aku noticed.
Aku lebih berani. 
Aku berani dalam bercakap dan menyurakan pendapat.
Aku lebih yakin.
Mungkin ni lah lahirnya perangai nak menang je.
Dulu2 aku rase takde la ober2 gaya gini perangai tu.
Tapi sekarang aku asek pikir what I do is always right.
Tak baik kan buat ayat ngutuk diri sendiri.
Not always lah, sometimes aku admit gak kalau aku rase ape yang percaya tu salah.
Okay, ayat ni buat aku jadi baik sikiiiit.
Hihi...

Lagi satu, aku masih tak boleh buang penyakit kuat berangan aku.
Having dreams is not a crime.
Not trying to achieve the dream tu yang salah.
Aku selalunye berusaha je nak capai ape yang aku nak.
Cuma kadang2 tak kena gaya.
Not my rezeki.
So I try other option.
Not to try.
Cop3...try other options bukan NOT.
Kat atas dunia ni kita ada rezeki masing.
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan tak berjaya bukan depends on rezeki semata mata.
Kalau orang yang berjaya: dia takde rezeki kat satu2 tempat, they will find other places.
Yang tak mahu berjaya: dia cuba dan cuba, tapi tak berjaya.
Akhirnya dia putus asa.
Entah2 kalau dia cuba sekali lagi dia boleh berjaya.
Tapi kita tak tahu.
So sepatutnya selagi masih ada kesempatan, cubalah jangan berputus asa.
Mungkin jalan kita payah sikit.
Tapi ganjaran dia?
Kita tak tahu.
Walau ganjaran dia kita rasa tak setimpal dengan pengorbanan kita.
Kita sepatutnya sedar mana tau ia akan setimpal selepas beberapa ketika.
Allah itu maha adil.
Put trust in Him.

Today is 19 August.
My age is 23 years old and 6 months.
I wish I can do something amazing every 19th day each month.
Not for celebrating Riri's day.
Tapi my day!
Semoga segalanya berjalan lancar seperti yang direncanakan.
Allah adalah sebaik-baik perancang.

Annyeong~
Salam~


Wednesday, July 10, 2013

JOB HUNTING DAY?

Salam~
Annyeong~

Job hunting!!!
Yeyeah!!
Actually not very hunting sebab I only went to four places.
Sebenanye in my head dah set 5.
However, last2 minit I decided to not go to that one place.
And, it only took me a few seconds before I handed my cv to every place.
Huah2...
Punyelah penat berase nervous slame dua hari dua malam.
Juga dengan kedaan emosi yang kurang menyenangkan.

On my so called hunting day tu.
Aku bangun agak lambat from the expected time.
Lepastu ingat nak print application letter kat rumah je.
But, printer kat rumah unexpectedly telah kehabisan dakwat.
Maka mood bertambah tidak bagus.
Tak makan or minum langsung before gerak.
A little bit of guilt filled in my heart.
Sebab tak jamah pon pape yang mak masak.
Tapi emosional melampau.
Sobs, so sorry mom~

Then mak suggest me bring the laptop and go print the letter at rumah Balok.
So I pon agreed je sebab kedai printing tak tentu bukak lagi pukul 10 tepat kan.
Print surat beberape keping dan bermulalah perjalanan.
Siyesly, rase nebes tak habis pon lagi.
Quite careless when driving.
Yup, noticed it.
Naseb lah tak membahayakan nyawa sesiapa.
Maafkan aku.

Akhirnye empat cv berjaya dihantar.
Not so hard sebenarnye.
Just go to the counter and said your purpose of coming there.
Some of them may direct you to the human resource's office.
Some may just ask for your cv and they themselves will hand it to the HR.
So next time I going for job hunting.
I think I will not be as nervous as my first time.
Hope so, and I know I will.
Yeah!!!
(Dengan suara yang yakin)

Lepas ni, just tunggu for interviews.
And kalau masih ade masa.
Sepatutnya I should have more hunting session to get higher probability to be chosen.
Semoga segala-galanye dipermudahkan oleh Allah.
InsyaAllah...

Salam~
Annyeong~

Monday, July 8, 2013

JOB REJECTION LETTER..

Salam~
Annyeong~

Yeah.
Finally aku pon menghantar job rejection letter to that Fleming company.
Padahal I dah reject since ari Khamis ari tu.
But because of rase berbelah bahagi.
And also the feeling of "I don't want to email them cuz they don't email me".
Makanya aku pon menghantar email dengan sangat lambat.
Phewww..
Lega bila dah hantar.
It means that I really made my decision.

Tomorrow....
I will start my job hunting.
Me feel very nervous.
Sampai masa makan nasik pon tangan terketar pikir pasal esok.
Terbayang-bayang.
What should I do and go when reaching the hospitals.
Who should I meet.
Padahalnya, kawan2 ku dah ajar macam mane nak  buat.
Maybe because I'm on my own.
The nervousness is crunching till my bone.
Okay, ni peribahasa apa tah, ayat reka sendiri meh.

Hope everything will went smoothly.
Not really as planned sebab I plan gitu2 je.
Plan dalam kepala lebih2, plan kat kertas ala kadar.
Semoga segalanya dipermudahkan Allah.
InsyaAllah.

Salam~
Annyeong~

Sunday, July 7, 2013

LIFE AS A DEGREE STUDENT YANG DAH TAMAT BELAJAR~

Salam~
Annyeong~

Woah....
I am tired because of this boredom.
My life as a degree student has ended right after I checked out from 2nd college of UM.
Not officially because there are a lot of things need to be settled first.
First thing that came out in my mind is research report, hard bound.
Yeah, I am still in the process of correcting my final submission of the report.
Not that I don't have enough free time.
It is just I don't feel like doing it during my free time.
However, I decided (like really decided, really!) to make myself a very-rajin-Sopia starting today.
Harap2nya saya mampu merealisasikan impian itu.

Next week I will go hunting.
Yohoho, job hunting!
Semoge segalenye dipermudahkan.
I don't want to be so picky about the jobs.
I think I will grab any jobs that are being offered to me.

Hurm...
Actually, I got a job offer as an International Sales Executive.
For a company under the name of Fleming Gulf.
I rejecting the offer because of some reasons.
The reasons are: I think, i should just keep it to myself.
And the people who already know the reasons.
For that sake, I'll accept any offer that comes next after this.
I hope, I can and will get many more jobs offer that are at the same level or better than the the first one.
Banyak sangat mende yang dah diplankan dalam kepale.
Tapi all of them need me to have a job.
Makanya, saya harus berusaha bersungguh-sungguh dan bertawakal kepada Allah semoga usaha itu membuahkan hasil yang berkualiti.
InsyaAllah.

Okay...
Tomorrow schedule: take mom and adik pegi beli barang untuk bualan puasa.
Jalan2 kat kedai baju yang baru bukak kat balok tu.
(Mak kata jamu mata, tapi kalau terjamu duit sikit pon takpe kot huhu)
Betulkan research report sebanyak yang mungkin.
Tengok running man satu episod.
Siapkan diri untuk first day of job hunting.
(Yo-ho-ho-ho-ho -> Brooke OP 's style)

Annyeong~
Salam~


Saturday, February 9, 2013

MY DAY OUT WITH MYSELF..

Salam~
Annyeong~

Tak tahulah apa kejadahnye  yang dah merasuk diri aku.
Tibe2 terasa macam nak having a date with myself.
Aku selalunya tak suka jalan sorang2.
Reason: sebab aku suka bercakap.
Aku suka bercerita.
Walaupon takde cerita yang nak diceritakan, tapi akan ada juga.
Tapi entah macam mana pulak tibe2 je rase nak tengok movie sorang2.
Mungkinkan diinspirasikan oleh coursemate-ku (Amir)?
Atau mungkinkah aku berada di tebing dan hampir jatuh ke dalam jurang "hashtag: foreveralone".
(Padahal bole je kan nak taip #foreveralone) (=_=')
Huish3....
Aku sedang berpaut dengan gigih supaya pakcik foreveralone yang selalu muncul kat fb tu tak  berjaya bawak aku ke alam dia.
Jadi aku pon bertindak menghebohkan my desire to watch movie.
Setelah aku menguar-uarkan berita keinginan aku menonton wayang sorang.
(Saja nak pancing, ada tak orang nak teman aku)
Hasilnya...
Rancangan aku nak tengok wayang sengsorang that Wednesday dibunuh oleh cik Hannah.
Aku pon terasa gembira sikit sebab ade juge orang yang free.
Boleh lah jadi teman berbicara sepanjang date kami nanti.
Hewhewhew...

Makanya tibalah hari Rabu.
Tapi tibe2 cik Hannah LINE aku.
Katanye ada kelas sampai petang.
So tak boleh kua.
Jadi........

Aku kembali ke titik asal.
"Takpelah, memang plan nak tengok sorang pon kan"
Aku berbisik kepada diri sendiri secara senyap.
Secara tiba2 juga mak dan kakcik memberi cadangan.
"Ati takyah drive lah, nanti mak nak gi beli barang kat bandar, pastu amek Ati sekali"
Selepas berfikir berjenak-jenak, aku pon decide not to drive.

Pukul 4 petang aku keluar rumah.
Kakcik anta aku kat bus stop.
Dan malang memang tidak berbau.
Bas tidak kelihatan lansung.
So, i take a cab to the ECM.
Dan lagi, menurut abanyi, tambang teksi ke ECM sepatutnye ialah RM5 je.
Tapi that uncle taxi made me pay double that price.
Oh, manalah aku tau, aku jarang sangat balik Kuantan, then naik teksi pi bandar.
Hurm....
Takpalah, dah rezeki pakcik tu.
Tapi pakcik, saya berharap pakcik tidak berbuat sedemikian kepada penumpang2 pakcik yang lain.
Kasihanilah mereka.
Mungkin RM5 itu mereka boleh gunakan untuk mengisi perut yang lapar.
Sobs~

Sampai je ECM, aku teros attack GSC.
Naseb baik aku attack pakai duit je.
Saya takde lesen pistol, senapang mahupon senjata2 yang seangkatan dengannye.
Melalui pembayaran sebanyak RM13.
Terahasillah ini.

(Hansel and Gretel: Witch Hunter)

Cerita ni 18 ye kawan2.
Betapa tabahnye saya menonton cerita ganaih secara berseorangan.
Keganasan ditambah lagi apabila I am the only person in the row.
Maybe sebab citer ni dah lama tayang, so tak ramai dah kelibat manusia yang nak sama2 join aku nonton.
Barisan F ada sorang je (thats me).
Barisan depan2, nobody.
Huahuahua....

Sementara menunggu lampu nombor bilik kuliah hall nyala.
Aku gi bershopping kat Carrefour.
Shopping kah?
Huhuhu...
Aku beli milo sepeket. (Yang 6 kotak tu)
Pastu beli cadbury Chocettes. (Eh, camni ke eje dier?)
Makanan untuk diseludup ke dalam wayang GSC. 
Before tu singgah Watson beli deodoran ngan compact powder.
Motif beli: sesaje sebab rase nak beli.
(=_=")

Selepas menonton ngan penuh thriller nye.
(Best citer dier, tambah plak ngan effect 3D, wah3)
Aku teringat nak beli hadiah untuk wedding member aku.
Wuwuwuwu, member skolah rendah aku dah kawen dah.
She is one of my closest friend jugakla.
Sebab tu bahang/aura dier lebih sikit.
Nak pegi curik sikit this Sunday.
Ngieh3...
Okay, sambung teringat nak beli hadiah.
Aku pon pergi masok kedai2 yang jual hadiah comel2.
The Store pon tak terkecuali.
Lastly, I bought these presents~
(Pinky items)

Kenapakah semuanya berwarna pink?
Aku pon tak tahu.
Even buku pon warna pink.
Plastik pon perlu pink.
Tak apalah...
Yang penting ikhlas (Ni mak yang kata)
(^__^)

Dah penat berpusing-pusing.
Perut mintak di isi.
Nak makan KFC, tapi rase cam tak best.
Tibe2 nampak Hot N Roll cam sedap.
Tahniah kepada kakak Hot N Roll kerana berjaya menarik seorang pelanggan ke kedai anda.
I ordered black pepper beef, and minum Milo kotak yang dibeli di Carrefour tadi.
Kenyang jugaklah...

Lepastu...
Kerana keadaan kaki yang sudah letih serta otak yang penat serta pening.
Konon2 nye nak merebahkan diri di surau wanita.
Malang sekali lagi menunjukkan kehebatan beliau yang tidak mengeluarkan bau.
Surau lelaki is under renovation.
So the guys need to solat kat surau perempuan.
Aku tengok laki berbaris kat luar surau je.
Teros rase tak sampai hati nak menyempitkan surau yang sepatutnye luas kalau tak combine ngan lelaki tu.
Aku pon bertindak mencari kerusi di ruang legar ECM.
Kerusi memang empuk.
Tetapi ketiadaan penyandar membuatkan letih yang bernilai 100% berkurang ke 65% sahaja.
Bila bukak handphone, wifi ECM berjaya dikesan.
Apabila berjaya membuka twitter serta Foursquare, letih berkurang ke 40%.
Magiknye~.....
(0_0)

Sambil bertwitter, aku pon menunggu mak, kakcik, abanyi dan hakeem datang.
Bila handphone bernyanyi "I love U, baby, I'm not a monster", tandanya mereka dah sampai.
Teman mak shopping barang2 dapur.
Dan kemudian kakcik offer aku drive Neo.
Kalau ikot hati, memang nak.
Hati kata: bila lagi nak try? 
Tapi kepala aku yang pening menidakkan.
Sambil bagi alasan: tadi kan dah drive pergi kedai, okaylah tu.
Aku pon ikot kepala, sebab pening sangat,
Tak larat~

Okay......
Bila dah jumpa dokrang tak de dah lah date with myself kan.
Makanya.
Tamatlah.......
(^___^)

Annyeong~
Salam~


Friday, February 1, 2013

FUTURE

Salam~
Annyeonghaseyo~

Right now.
This exact moment.
I'm having a thought about my unknown future.
Kita tak tahu apa  yang akan kita hadapi in the future.
The truth is, i want so many things to happen.
I had listed soooo many good things in my wishlist.
However....
I am afraid.
Afraid of my plan is not going well.
Afraid that I am not able to follow my plan.
Which consequently ruining everything.
Please give me strength.
Please give me ideas for me to fulfill my tasks.
For this current moment.
My head is spinning with my research project.
It was not going so well as I expected it to be.
I am very afraid.
What should I do?
This thing should be simple without me over thinking it.
But, this is me.
Thinking things toooo deep.
And not able to realise that the answer is just right before me.
I am so emotional right now.
Please give me strength.
Stop doing useless things.
Use your precious to find out the answer.
I have many dreams.
My dreams is not something that should remain as dreams.

Allah is the best planner.
However, fail to plan is planning to fail.
As a human, we must plan and try as much as we can to achieve what we had planned.
Put trust in Allah.


Annyeong~
Salam~

Saturday, January 26, 2013

5th DAY IN SEOUL~

Salam~
Annyeong~

It has been ages since the day we went to Seoul.
Truly, the feeling has been not fresh in my mind.
I almost forgetting the coldness, the tiredness, the excited feeling that i had been experiencing that day.
But to fulfill the mission to complete the entry.
I looked through the photos on our fifth day.
And gather the remainder of the feelings that left.
Hew~
Now, we can begin the journey to my sweet memory in Korea.
(Memanglah grammar tunggang langgang, tapi anda semua paham kan, =p)

4th APRIL

Ari tu kami plan nak melawat ibu pejabat our oppas.
SM, YG and JYP building.
Seperti biasa, malam before berangkat, masing2 dok sbuk Google macam mana nak pegi.
Yelah, kami kan tour guide kepada diri sendiri.
Makanye, semua kena begantung kepada diri sendiri.

Hari tu cerah je, takdelah macam semalam, berangin yang huuuuuuu~
Takde snow yang turun dari langit.
Tapi still the chill of the wind make us shiver under our spring attire yang tak berapa tebal tu.

Sebenanye, niat di hati nak cerita macam mana caranye nak ke building2 tu.
Tapi sekarang I kat rumah.
Buku journal perjalanan kami ada kat hostel.
So terpaksa lah tulis seringkas yang mungkin.
Nanti next entri insyaAllah, I just snap some of the pic from that book.
And make the entri as a wordless entri.
Pictures will tell more stories than a thousand words kan.
Oh, juga bergantung kepada keadaan wifi UM yang tak semengah itu.

Destinasi pertama ialah YG building.
Sebabnye stesen subway YG building lain daripada the other two companies.
Lagipon, YG yang paling senang nak carik compare dengan yang lain.
Jalan sekejap je dah boleh jumpa.
BIGBANG punya tempat ni.
And the hardcore VIP masa tu: Mira.
Aku baru je berkenalan ngan dokrang, takde lah suka cam sekarang.
(^__^)

(YG building, MIra is not in the pic hihi)

Depan YG building ni ada kedai ala2 7E tuh.
(Tak ingat nama apa)
Pastu beli Kimbap yg sedap sorang satu buat sarapan.
Lepastu sambung lagi perjalanan.
Naik Subway semula, then heading to SM.
SM jauh sikit perjalanan dia from the station.
Agak konpius jugak lah sebab rasa was2 betul ke tak jalan yang kitorang lalu.
Reason: sebab jalan jauh2 tapi tak sampai2.
Tapi bila je nampak Galleria (petanda), rasa yakin lah sikit.
SM ni tepi jalan je, takde lah susah sangat, tapi jauh.
SM ada Shinee.
Shinee punya fan: Sabb.
(^__^)

(SM building, Sabb is not in the pic)

Next destination is JYP building.
Nilah building paling susah sekali nak carik.
Kesian MIra sebab kaki dier sakit time ni.
Dah lah jalan back and forth jauh2 sebab tesalah jalan.
Tanya kat ahjushi lah, ahjumma lah, kat agasshi pon ada.
Akhirnya lepas bantuan beberapa orang yang baik hati.
Kami pon sampai kat JYP.
2PM is under JYP.
And the HOTTEST is me.
(^__^)

(JYP building, I am not in the pic)

Lepas masing2 melunaskan hajat.
Walaupon tak berkesempatan tengok dokrang.
Kami semua puas hati jugak lah.

Tak ingat lunch apa hari tu.
Tapi rasanya makan kimbap je.
Sebab kitorang jalan2 kat Apguejong carik kedai yang jual souvenir KPop.
Tapi tak jumpa.
Pastu carik kedai makan yang nampak macam boleh makan.
Tapi tak jumpa.
Akhirnya end up tak makan lunch.
Dok tepi2 kedai guna line tenet sebab nak Google pasal kedai2 yang jual souvenir tu.
Agak tak tentu arah jugak lah.

Haaaaa....
Teringat sesuatu, time ni kitorang gi carik farmasi nak beli bandage untuk Mira.
Bendeji = bandage.
Kitorang sebut macam ni.
Smapai sekarang asek ingat je.
Pastu nak pinjam gunting, konon2 nak cakap Korea.
Tapi tebalik plak, jadi ayat tu "gunting pinjam".
Direct translate.
Huhuhu...

Lepas abes pusing Apguejong, kitorang pon decide nak pegi tempat lain.
Nak pegi river cruise.
So decide nak naik cruise yang dekat 63 building.
Nak pegi 63 buiding tu, kena berenti kat stesen subway Daebang.
First time kitorang solat kat luar.
Solat kat tepi2 platform tu sebab matahari nak terbenam dah.
Apa yang tak best nye ialah masa nak amek wuduk.
Air sejuk sangat, plus toilet yang takde air kecuali kat sink, plus orang ramai yang nak guna toilet.
Tak selesa, tapi solat tu wajib.

From Daebang Station dah boleh nampak building tu.
Ingatkan macam dekat.
Tak terfikir langsung jarak sebena yang jauh.
Pastu, bila tanya kat sorang ahjusshi ni.
Dia siap cakap fifteen minutes walking distance.
Semangat jugak lah awal2 tu.
Tapi bila dah fifteen minutes berlalu, tapi jauuuuuuh lagi tempat tu.
Semua dah ilang mood sikit.
Tambah ngan lapa and sejuk.
Maybe we heard him wrong.
Instead of fifteen, it was fifty minutes taken to reach the building.
Jauh sangat, sejuk sangat, penat sangat.
Sampai2 plak tu, tak jumpa tempat yang ada cruise nye.
Building tu macam KLCC, ada mall and macam2 lagi tempat melawat.
Wax museum, aquaria, tower nak tengok pemandangan.
Tapi semuanya mahal, so tak jadilah jugak apa yang diplan.

(From here, we walked to the farthest building that u can see in the pic, sama macam jalan kaki UM-Mid Valley dah huhu)

Akhirnya decide nak balik carik tempat makan jelah.
Nak jalan kaki balik Daebang Station memang taklah kan.
So, kitorang naik teksi.
Nasib lah teksi tu ade free intepretor, sebab dier tak paham yang kitorang nak gi mana.
From Daebang, kitorang gi Itaewon sebab trase nak makan daging.
Kat situ je lah yang diketahui ada daging halal.
Kitorang makan kebab.
Although kat Korea, tapi ada kebab.

(Aku punya kebab lamb, kenyang sangat sampai kena bungkus bawak balik)

Pas makan kenyang2.
Kami pon balik ke Hong Guesthouse~
The perbelanjaan pon aku tak ingat.
Sebab semuanye dalam buku tu.
Later I update this entry and put the budget.

Need to sleep.
Esok nak kena tolong mak buat macam2.
Annyeong~
Salam~

(Pst2, this entry was made at 3am, so the words used are quite mamai-ing, sorry....)
(=_=")