Friday, January 24, 2014

CERITA SHIF PETANG 3

Nampak sangat ke aku malas pikir tajuk best for my entries? huhu..
Actually bukan malas, tapi....
Argh, my mind cannot come out with good reasons.
So just accept it as it is je lah.


The story begin.

After go through a few pages of that angio machine manual, Dhia decided to stop.
Her eyes become watery because of the sleepiness. She tried really hard to focus on what she read. However the words inside the manual seems like a good sleep potion for her. The song Rescue by Yuna filled the air inside the office. This made Dhia remembered the night the day before. About how she met a guy who she called Dr from some chatting website. Using the nickname "Yuna", she managed to be friend with this Dr. Actually, Dhia had stop using chatroom to get new cyber friends. 

You know, there are many types of frauds happened online. Not to mention few days back, when someone that Dhia known for two years tried to cheat her. The girl named M. She say hi to Dhia using the FB messenger. Not trustful because of the using of internet. Plus, she asked Dhia for money, She said that a friend of her need 1k. So Dhia tell her she doesn't have that much of money. So she asked Dhia, even 50 would be helpful. Dhia try to asked a few question that only true friends of her would know. Wow, she can answer it, but after a while. Maybe she do some research first, that Dhia doesn't know. But the thing that bother Dhia the most is the way M mention her name. Nobody during Dhia's high school call her by that name. Even that story true, Dhia really doesn't have enough money to give M. 

The end.

After baca buku Harry Potter sebentar tadi.
Perasaan nak menulis cerita in English membolosi minda.
(Okay, i know i don't use the correct word)
So please bear with my writing.
Hargh3...

Annyeong~
Salam~

Thursday, January 16, 2014

CERITA SHIF PETANG 2



Dhia memulakan harinya dengan memandikan Si DJ yang menjadi buah hatinya. Dhia memang telah berjanji dengan SI DJ untuk membasuhnya. Tambahan pula, esok Si DJ bakal melalui servis yang pertama bersama Dhia di Jalan Semamb. Sakit-sakit badan Dhia selepas selesai membersihkan Si DJ. Jadi hari ini, Dhia pergi kek kerja dengan SI Dj yang sudah bersih dan tambahan satu calar. Oh, calar itu dibuat Dhia semasa mengelap Si DJ tadi.

Cuaca agak mendung, kadang-kadang hujan renyai-renyai urun membasahi bumi yang belu sempat kering. Oleh itu, Dhia mengambil keputusan untuk memarkir Si DJ di hadapan bangunan tempat kerjanya sahaja. Tidak perlulah Dhia berjalan jauh meredah hujan semata untuk mengelakkan disaman pihak MPK.

Hari ni DHia memulakan kerja dengan satu kes di bilik bedah. Kes tersebut dinamakan HSG. Dhia cuba untuk memandai-mandai, namun kepura-puraan Dhia menipu diri sendiri tidak berhasil. Dhia separyh gagal melaksanakan kes tersebut dengan jayanya walaupun Dhia turut dibantu rakan sekerjanya. Dan segala-galanya memerlukan pertolongan bos Dhia yang sangat hebat itu.

Kadang-kadang Dhia terfikir, kenapa lelaki selalu hebat jika sesuatu perkara itu mempunyai kaitan dengan mesin. Kalau ada perempuan yang hebat pun, masih lelaki yang akan mendominasi. Fitrah. Kalau Dhia hanya memikirkan jawapan yang senang, mungkin itulah jawapan yang paling tepat. Alangkah bagusnya jika Dhia juga mempunyai kebolehan seperti lelaki. Sebagai contoh bos Dhia itu atau contoh yang lebih hampir, abang Dhia sendiri.

Selepas diberikan bebarapa tips dan nasihat oleh bos Dhia, Dhia fikir Dhia mampu menangani kes-kes seperti tadi ibarat memotong sayur di dapur shaja. Simple but crucial dan sangat penting sebenarnya, Sudahlah Dhia merapu hari ini. Jam hampir memnunjukkan pukul 5 petang. Masa untuk mengurangkan sedikit rasa stress yang menghuni.


Written by,
fiyarossa

Friday, January 10, 2014

CERITA SHIF PETANG 1



Dhia masih duduk termenung memikirkan peristiwa yang berlaku sebentar tadi. Jantungnya masih berdegup deras walaupun tidak sederas hujan yang mencurah-curah di luar bangunan tersebut. Apalah nasib si kucing hitam yang dilanggar Dhia tadi Dari cermin pandang belakang, Dhia memang boleh melihat kucing itu melarikan diri ke dalam semak. Tetapi bunyi kucing itu dilanggar masih terngiang-nginag dalam minda Dhia. Pada hakikatnya, Dhia bukan shaja risau akan keadaan kucing itu, Dhia juga risau kondisi keretanya. Sudahlah beberapa hari yang lepas Dhia mencalarkan bahagian bawah skirting depan keretanya semasa hendak memarkir kereta. Hari ini Dhia terlanggar pula satu makhluk kecil yang tdak berdosa. Dhia berbisik dlam hati, memang tidak boleh dia mahu menyalahkan kucing tersebut kerana kucing tidak mempunyai akal seperti manusia. Seharusnya Dhia memandu dengan lebih perlahan. Sudahlah Dhia melebihi had kelajuan kawasan tersebut. 60km/jam, Dhia memandu 80km/jam. Lebih 20km/jam.

Kalaulah ada polis trafik di kawasan itu, sudah tentu Dhia akan diberikan tiket. Bukannya tiket showcase Leesang seperti yang Dhia inginkan. Oh, tapi Dhia juga teringin ditahan abang polis trafik, Dhia tidak mahu tiket, Dhia mahu berkenalan. Huh! Impian apa yang Dhia miliki ini sebenarnya. Hanya Dhia yang tahu.

Akhirnya selepas fikiran Dhia melayang jauh memikirkan polis trafik, Dhia semakin lupa apa yang merunsinsgkan fikirannya sebentar tadi. Dhia sebenarnya hanya mahu bercerita, tetapi tiada lagi teman-teman yang boleh menerima loyar buruk Dhia. Oleh itu, semua cerita hanya berjaya diputarkan dalam minda Dhia sahaja. Tiada lagi lawak cecuma (as in cecupak but PUMA's style) yang boleh dilayarkan. Mungkin satu hari nanti kebolehan cecuma Dhia boleh hilang. Tidak mustahil tapi itu mungkin memerlukan satu masa yang sangat lama untuk berlaku. Hari ini Dhia hanya mampu berfikir dan berfikir. Bagaimana Dhia mahu menjadi dirinya semula, mungkin lebih baik, agus dan segalanya.