Monday, September 22, 2014

WHEN I DON'T UNDERSTAND MYSELF

Salam~
Annyeong~

Whenever I feel like this.
I know that it's normal due to my imbalance hormone changes.
But sometimes I don't understand myself.
I know but I don't understand.

This feeling like crunching my bone.
If you can see my virtual feeling right now.
It feels like my heart is smashed, cracked sejuta macam rear windscreen CDJ punya ari tu.
Tears keep falling like hujan.
Sensitive to every word mentioned to me.
The part that make me curious the most is...why am I being sensitive only to that person?
Maybe....
Maybe me being sensitive to that person only for this cycle.
Maybe....

If I just follow my kepala yang penuh emosi right now.
I'll grab a ladder, tall ladder to get back what belongs to me.
If that ladder is not tall enough, I'll rent a crane or anything taller to reach for it.
If nothing can reach it.
I'll just goyang2 and let that thing smash to ground.
I don't care anymore.
Okay, itu kalau ikut kepala yang emosi.

But I won't.
I'll wait. 
Try to compose myself until all the gelora is gone.
Then I'll think.
I'll pray.
Cuz deep inside I know although I'm not understand.
It was a worth move to put that thing up high.

Written on 22/9/2014

Friday, September 12, 2014

INTERNET MOBILE: HOTLINK OR CELCOM

Salam~
Annyeong~

Aku ni pengguna tegar mobile internet.
Reason: I need to staty online bila takde keje.
Lagipon internet sekarang memang penting.
Apa guna beli henpon 3G ke 4G tak subscribe internet kan?
Plus sekarang orang lebih prefer Whatsapp compared to normal sms.
Lagi banyak boleh nyembang.

Tapi untuk pilih which line yang provide better internet mobile?
Aku biasanya guna Celcom punya line untuk internet.
Tapi disebabkan aku cuma bukak data bila kat lua so aku decide beli yang social pack je.

Social pack = RM10 for 150MB.
Guna lah sampai bila2 as long as that 150MB tu tak habes.
Mula2 dulu aku rase okay je bila pakai ni.
Tapi masuk hari ni, dah empat lima kali jugak  Celcom telan duit aku.
Before this they will send one SMS untuk alertkan pengguna.
Bila dah guna 70% and 100%.
So that nanti takde lah kita kena charge untuk bayar-bila-guna punya charge.
Yang bayar-bila-guna ni 10sen untuk 10kB.
Aku pernah dua kali tak dapat SMS 100% used.
Tiba2 je ada SMS aku dah guna more than RM10 untuk perkhidmatan bayar-bila-guna.
RM10 tu boleh beli lagi satu social pack.
Rugi sangat rasanye.
Dua kali, so RM20.
Yang lain2 tu rasanya dua kali, dia hantar SMS kata I used RM3 or more for their charge-per-use data.
Rasa tertipu sebab dah buat aduan dah.
Buat aduan, pastu dia amek report, pastu jadi balik, buat aduan balik, jadi balik.
Huh! At first I thought dokrang akan pay me back sebab salah dokrang tak alertkan pengguna.
Tapi maybe sebab aku dah guna, aku rasa takpelah.
Tapi bila jadi balik ni menyirap jugak.
Saja je nak makan duit orang banyak2.

So today aku transfer Simcard Hotlink dalam smartphone aku.
Aku beli data plan RM20 for 350MB for one month.
Whatsapp dan yang lebih kurang apps camtu dia free.
Kiranya tak makan lah kuota tu katenye.
So nak try lah dulu.
Kalau better aku akan guna Hotlink data plan je lah.

Aku sayang no Celcom tu sebab dia upax.
Tak payah risau tamat tarikh.

Jadi sekarang tengok macam mana line data Hotlink.
Kita try compare then decide.


Thursday, September 11, 2014

CHOCOLATE CAKE PERTAMAKU YANG SIMPLE..(DAN TAK CANTIK)

(Entri lama yang baru dipublish)

Salam~
Annyeong~

Agak lama nampaknya aku menyepi.
Tak tahu nak update pasal apa sebab my life kind of boring lately.
Disebabkan keboringan tersebut lah aku telah mem-bake kek coklat.
Maaflah tatabahasa yang tak senonoh aku pakai.
Aku bukan nak rosakkan bahasa ke ape tau.

Simple je resepi yang aku guna.
Yelah aku memang amatur yang tersangat lah amaturnya.
The ingredients are as follow:

The cake:
Tepung gandum 2 cups
Serbuk koko 3/4 cups
Butter 250gm
Gula 3/4 cups
Susu coklat 2 cups
Telur 4 biji

The topping:
Susu pekat manis 2 spoons
Serbuk koko 2 spoons
Butter sikit 1/2 spoons
Air secukup rasa

Mari membuat kek~
The cake:
1. Campur susu coklat dengan serbuk koko. Kacau hingga sebati kemudian ketepikan.
2. Pukul butter sampai agak2 macam gebu? Then tambah gula.
(Aku pakai gula biasa je, kalau pakai gula halus pon boleh, gula perang pon boleh)
3. Tambah telur satu persatu. Sambung mixing. (Terbayang buku ujang, ada ke masuk telur sekali ngan kulit, memang tak patut)
4.Masukkan campuran koko sikit2 selang seli dengan tepung yang dah diayak. Sambil mix.
5. Panaskan kukus. Dah panas, masukkan adunan dalam loyang dan kukus for about 45 minutes.

Mari membuat topping~
1. Guna teknik double boiler. (Rebus air dalam periuk besar, bila air dah boil masukkan periuk kecik dalam periuk besar tu. Proses membuat topping berlaku dalam periuk kecik)
2. Panaskan butter sampai cair.
3. Masukkan serbuk koko dan susu pekat manis.
4. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan air secukupnya supaya topping tak terlampau pekat tapi make sure jangan cair sangat.

Finally~
Bila kek dah sejuk, tuang je topping atas kek tu.
Kalau nak hias nak tabur ke ikot kreativiti memasing.
-TammaT-

Aku saja je citer detail ober2.
Masa aku follow resepi yang tak detail pon aku okay je.
Sebab master of the chef is always beside me.
My mom!
Masa first try nak buat topping aku masak direct on the stove.
Memang hangit tak hengat.
Walaupun the looks not so hmmmm appetizing.
The taste is quite satisfying.

TRAGEDI 11 SEPTEMBER

Salam~
Annyeong~

Hari ni dah 11 September 2014.
Tiba2 je terimbau kejadian tahun 2001.
Masa tu aku baru umur 11 tahun.
Kejadian WTC runtuh sebab kena hentam dengan dua jet.
Sangat2 lah kecoh time tu.
Tapi sebab aku kurang paham dengan dunia, aku kurang rasa.

Tapi tahun ni.
Banyak sangat kejadian yang meragut banyak nyawa secara sekaligus.
Aku pon dah dewasa.
Dah paham apa yang terjadi.
Tambah pulak peristiwa2 tu dekat dengan aku.
Sebab tu terus terimbau tu.

Almost 3000 orang yang mati sebab kejadian 11 September 2001 tu.
Tapi consequences selepas kejadian tu meragut lebih beribu-ribu orang.
Perang..
Takut..
Tak suka..

Mereka yang melancarkan perang yang sanggup mematikan orang yang tak bersalah ni semua bukan manusia agaknya.
Oh jap..
Manusia tapi jahat yang melampau.
Sebab aku pon tak tahu apa yang lagi jahat dari manusia ni.
Syaitan ke?
Tapi mereka ni macam bukan.
Mereka manusia bersifat syaitan.



Tuesday, September 9, 2014

STOP THINKING, START LIVING...

Salam~
Annyeong~

Selalu jugak nampak orang buat status macam ni.
On facebook, whatsapp, twitter dan yang seantero dengannye.
For me it is not as easy as its said.
I think too much.
I think too deep.
Even when I read this quote I think "how to stop thinking and start living?".
There are so much going on in my mind.

For example yesterday.
My mind dengan agresif terfikir pasal my life sekarang.
What I have achieved?
What I like?
What I want to do?
Do I have a goal?
Sekarang life aku macam too much just follow the flow.
Aku tak terpkir pon pasal apa yang aku suka.
I know I should do what I like.
But I don't really know what I like.

Yes, I do have a dream.
To live a simple life?
No. No. No.
I want to be rich...
Ha.Ha.Ha.Ha.Ha.
(*Evil laugh!)
Nampak sangat ke-mata-an ke-duit-an aku.
Aku nak hidup bahagia di samping orang tercinta.
(Okay yang ni just pop up in my mind beberapa saat yang lepas)
Tu je sebenarnye.
Buat apa yang dia suka cuz I will like whatever he likes.
Ha.Ha.Ha.Ha.
(Laugh again tapi yang ni sincere laugh :P)
Nampak kan di situ.
Aku ni goyang2.
I can change and transform into whatever yang fit dengan situation.

For now...
I will try my hardest untuk bukan stop thinking tapi not think too much.
And of course start living.

Salam~
Annyeong~

(Pst2..dah lama kan tak buat entri bergambar sebab asyik update time kat office je)