Tuesday, September 24, 2013

SHAMPOO AND CONDITIONER...

Salam~
Annyeong~

Apalah kejadahnye tetengah malam ni aku teringat citer pasal syampu plak.
Pusing punye pusing kepale aku mengimbau memori.
Makanye cerita syampu ini pon muncul.
Sebenanye banyak mende yang happened in the past yang aku tak nak lupa.
Tak nak lupa tak semestinya aku ingat sepanjang masa.
But I want that kind of memories to be there whenever I try to recall it.
Contohnya macam kenangan syampu ni.

Cerita pon bermula.
Masa aku form 2 or 3 kisah ni berlaku.
Aku tak berape ingat masanye.
Masa tu aku belajar dekat SMK Seri Kuantan.
Aku dok asrama and dua bulan sekali aku balik rumah.
Rumah aku takde lah jauh mane dari sekolah.
15 minit camtu dah sampai.
Tapi sebab sekolah tu is one of the sekolah harapan yang semua student need to stay in the hostel.
Makanye aku pon jadi student asrama.
Kawan aku, umah dier kat lua paga sekolah tu je.
Balik boleh je jalan kaki balik umah. 
(Which she never did, slalu parents dier amek jugak)
Kena jugak stay kat hostel sebab itu dah memang rules dier.

Dulu2 family aku takde lah senang sangat.
(Terbayang lagu penyanyi nama Tegar tu huhu)
So bile nak beli makanan nak buat stok kat bilik, memang aku akan amek sikit je.
Parents aku takde pon cakap pape, tapi aku segan nak amek banyak.
Sendiri pikir lah.
Pastu kalau beli barang2 toiletries pon amek yang jenama yang tak gah sangat gitu.
Contohnye di sini ialah syampu.
(Oh,oh kisah syampu nak start dah)
Aku slalu pilih syampu yang paling murah skali kalau pegi kedai.
Sampai aku pon tak hengat name apetah.
Asalkan murah je aku okay.
Asalkan syampu kan.
One day....
Syampu aku dah habes dipakai.
Aku bukan lah ngade2, tapi syampu tu macam barang wajib lah dalam bakul mandi tu.
Jadi aku tepon lah abah cakap syampu abes.
Nak dijadikan citer, aku tak bley balik for quite some time.
Aku tak ingat kenape.
Maybe ade event kot.
Jadi abah kena lah belikan dan tolong antakan syampu tu.

Esoknye abah datang bawak syampu dan barang makanan.
Owh, abah beli banyak barang makanan.
Contohnye maggi kari (ni barang wajib aku) dan kek apollo yang sedozen tu (yang ni aku tak pernah beli sebab aku takut mahal).
Terharu rasanye..betul sangat terharu.
Aku kan dulu cengeng sket, tros berair mata.
Dan syampu yang abah beli.
Syampu yang ade jenama!!!

(Mr G's pic)

Kaler hitam syampu dier.
Teruje aku dapat syampu tu.
Sangat2 teruje.
Itu first time aku rase aku pakai syampu best kat asrama.
Aku tak penah nak amek tau pasal hage dier.
Yang aku tau, benda tu sangat berharge sebab abah yang belikan.

Beruntung jadi anak abah!!!
Alhamdulillah~

Now....
No more syampu yang tah pape.
Aku pon dah dewase.
Family kami pon sekarang not like before, Alhamdulillah.

(Syampu baru kua bilik air)

Sebenanye citer syampu muncul sebab aku terharu dengan apa yang abah buat hari ni.
Then aku sedar, banyak sangat abah dah buat untuk aku.
Banyak sangat2, sampai my mind keeps going further back and finding more and more things about abah yang buat aku terharu.
I love my abah very2 much.

"Ya Allah, kau peliharakanlah kedua orang tuaku sebagaimana mereka menjaga aku semasa kecil hingga aku yang sekarang. Amin"

Annyeong~
Salam~


Thursday, September 12, 2013

TAKUT SALAH PILIH JALAN...

Salam~
Annyeong~

Hai eberibadibadibu.
Still struggling after making that tough decision.
Aku penah melalui banyak persimpangan yang macam ni.
Which after I'd taken one path but still toleh belakang and not sure whether I chose the right one.
Yang paling aku ingat sekarang ialah:
Nak buat decision antara nak pegi intebiu for maktab or enter UM.
Sebenanye aku tak minat sangat kos yang aku pilih tu.
Tapi I chose a safe road.
So that I'll be safe.
Yelah, kalau pegi intebiu cikgu tak semestinye aku dapat kan?
And abah said that I can only choose one.

Dah sampai penghujung pon jalan yang aku pilih tu.
Dah tamat dah belaja.
Aku tak regret sebab aku dapat jumpe kawan2 yang sangat best.
Aku dapat experience yang segalanye best dengan dokrang.
But that's all.
That's all?!!
Still don't really like to be a radiographer.
Yet, i still search for a job that have connection to radiograper-ing.
Semuanye sebab itu yang aku belaja.
Padahal aku boleh je pilih keje lain yang tak ade dengan my related field tu kan.
Asalkan that employer doesn't mind lah.

Aku penah cakap kat diri aku sendiri.
I will accept any job offer after this.
Aku dah tolak dua job offer.
So aku pikir the third one selalunye bagus.
Hurm....
Aku tak tahu nak cakap sebenanye okay ke tak.
I had already accepted the offer.
But now, I wonder if I made the wrong decision.
Kalau wrong, tolong lah bagi aku petunjuk sekarang.

My friend suggesting me to take the road not taken.
What does it really mean by that quote actually is so much more than the phrase itself.
Buat mase ni.
I will just try to follow the flow.
If I am not feeling very comfortable.
Or semase di pertengahan jalan aku sedar this road is salah.
I will quit!!

Maybe they will be lenient after some times.
Who knows.
People change right?
 I will change but not towards the negative side.
Pray for me.

(Pinjam gamba Yuna)
-
-
-
-
-

I keep telling myself, that this is right.

Salam~

AKU BUKAN BAIK SANGAT

Salam~
Annyeong~

Tajuk tu sebenanye nak tweet2 kan sahaja.
After a few seconds of thinking.
(Hurm, ayat omputih beterabur)
Aku decide nak update blog with that title.
Banyak yang boleh di-eloboratek-kan.
(In my mind nak tulis "banyak sikit" tapi tak nak guna false malay yang amat)
Haish....sebenanye banyak sangat perkara yang berlari-lari di pikiran.
Tak terluah dengan kata2 juga tulisan.

Nak taip, tapi hati berat nak ceritakan.
Because, I once read that not all secret should be told.
Kalau rahsia orang memang aku rahsiakan.
Kalau orang tu suruh rahsia lah.
Padahal bukan lagi rahsia when a secret is shared between two persons.
Aku dah la suka sangat bercerita.
Kadang2 mende yang not confirmed lagi pon aku citer.
Most of them about me lah.
Kalau pasal orang lain, bukan rahsia dah, tu namanye mengumpat.

Mulai dari saat ni, aku rasa macam nak keep everything secrets.
Tak nak bagi tahu langsung apa2 ka orang about my life.
Not everything lah, some things need to be told jugak.
Hahahaha...
Ni baru ayat je yang pusing2.
Kalau anda2 semua boleh menjelajah pikiran aku sekarang.....
Memang lagi banyak benda yang aku pikir.
Semua nye berputaran.
Berlawan-lawan who will be the winner.

Okay, macam dah lari tajuk sangat kan.
Inilah akibatnye kalau berusaha nak mentafsir apa yang ada dalam minda kita.
Oppps, not minda kita.
Tapi minda aku.

Going for a mind clearance.
Ciow~

Annyeong~
Salam~

Wednesday, September 4, 2013

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS

Salam~
Annyeong~

Pejam celik pejam celik.
Here we are in September again.
Maknanye dah tiga bulan aku menganggur.
Yer, sebenanye aku cuba taknak guna word tu.
Sebab aku rase cam siyes tak best.
Hurm..
Unemployed?
Huh, sama je, cuma di-bahasa-Inggeris-kan sahaja.

Siyesly, I need to really wake up when September ends.
Aku kena lebih..lebih..lebih..lebih berusaha untuk menjadi seorang pekerja.
Please don't be so choosy.
Sebab memang tak boleh sangat pon pilih kerja2 ni.
Berdasarkan pengalaman aku menjalani beberape intebiu di sana sini.
Mungkin tak seperti yang aku harapkan.
Tapi after this, I need to accept whatever option that comes.

Abah cakap, before grad ni takpela kalau aku nak buat perangai sket2.
Sebab biler lagi kan?
Kalau dah keje, kena fokus.
Tapi after grad, no more excuses!!
You must go out and explore the world.
Kalau tak carik keje pon.
Pegi carik menantu untuk abah.
Eh??

Not really in the mood right now.
Malam masih muda.
Niat di hati nak tengok citer Wreck-It-Ralph yang sangkanya sudah di record.
Sangkaan itu ternyata salah.
Sebab time abah ngah tengok berita tadi, abah ter-off-kan recording tu.
Result: No Wreck-It-Ralph for me.
For at least a week more.
Sebab tomorrow, I am going to Kerteh.
Anta kete kakcik and will stay a few days kat sana.
Takpelah...
Maksudnya malam ni criminal minds la.

Another reason for the mood swing.
Huh!!
Kesian orang2 yang tak bersalah.
Semua benda rase nak komplen.
Even pasal kes orang tadi pon jadi hal.
Oh, very sensitip me.
Memang lah aku tak hamburkan kat dier yang aku tak puas hati.
Tapi aku pegi tweet2 kan.
Haish2.
Salah time dier nak buat aku sakit hati.
Aku bukan nye baik sangat.
Trying to be baik, nice, and good people to people who do good things to me.
Dan juge to everyone yang ade kat muka bumi.
Yeyeah!!

Now, I want to have a date with Dr Reid.
Suka lah lelaki yang serba tahu macam dier.
Tak kesah lah nerdy ke ape ke.
Sebab I think guys who knows a lot of things are very2 cool.
*Smile wide wide


(Suka lelaki yang rambut serabut2 >.< )

Goodnight~
Annyeong~
Salam~