Friday, October 26, 2012

3RD DAY IN SEOUL~

Salam~
Annyeong~

Buat pengetahuan saudara saudari sekalian.
Esok adalah hari raya Aidil Adha.
Tapi aku masih di sini.
Sendirian di bilik di Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah.
It is quite a sad thing to be alone.
(Kolej sangat sunyi..shuuuu~ -->bunyi angin)
But because of something erm somebody, saya sanggup!
(Will tell the story in next, double next entry ihik)

So here I am in front of the laptop.
Menaip untuk menghilangkan rase boring.
Menunggu malam tiba untuk start study dengan gigih sambil meroyan sikit2.
(Next week I got 3 tests)

Feeling Korea sebenanye hampir habis.
So sebelum feeling tu melabuhkan tirai, makanya aku ingin mengabadikan detik2 indah2 itu di blog ni.

2 April 2012
Mengikut perancangan kami yang telah dirancang malam semalam.
Arah tuju kami ialah Pulau Nami atau Nami Island atau Namison.
Sebelum bergerak naik subway, kami pergi makan kat cafe dulu.
Breakfast kat Cafe Bene.
I got myself yogurt waffle with a cup of cuppuchino.
(Tah guane eje air tu, maleh nak Google)

 
(Yogurt waffle..nom2)

(Cream waffle..yummy~)

(Cappuchino yang sangat2 foamy~..)

After makan, kami naik subway to Gapyeong Station.
Tak ingat macam mana nak gi Gapyeong.
Ada tulis, tapi tak paham, so tak bley lah nak share kat sini.
Yang pasti, kene naik subway, then turun kat Gapyeong Station.
Masa nak carik the right station tu, kitorang tanye kat ahjumma kat kedai kat subway tu.
Dokrang ni kurang fasih nak interact in English.
So our conversation involved many body languages.
(Dan, buku tour guide itu sangat membantu)

Lepas sampai Gapyeong, memang akan ade teksi banyak2 tunggu kat luar tu.
Then kitorang naik teksi, cakap nak pegi Namison.
Pakcik teksi sangatlah ramah.
Huhu.
Namison tu takde lah jauh sangat from Gapyeong Station.
(Maksud saya, jeti nak pegi Nami ye kawan2)
Maka, tambang pon tak mahal sangat.

(Gapyeong Station..ni time nak balik, ujan sikit) 

(In the taxi~)

Nami Island ni dokrang cakap Republic of Nami.
Sebab kami tak baca sangat, so tak tau knape Republic.
Suka2 hati mereka mungkin.
(^_^)
 Naik feri, dan pelayaran yang singkat pon bermula.
Sangat2 seronok main2 kat Nami.
Cannot be told with words.
Tengok gamba je lah.
Hihi..

(Entrance to Republic of Naminara)

(Jalur Gemilang in South Korea)

(In the ferry..)

(Meninggalkan kesan penjajahan)

(Nami mungkin tertulis di situ)

(Oh, kami dah tutup map Nami Island)


(Couple bike~...best!)

(Another couple on another bike..huhu)

Dah penat main2 kat sini.
Oh, Nami ni feymes ngan movie Winter Sonata.
Ade scene Winter Sonata dier shoot kat sini.
Perjalanan pulang ke Seoul ditemani hujan yang renyai.
Sangat lah sejuknye.
Missing the coldness...
Huuuu~

(Minum kopi panas kat Gapyeong Station)

Takkan nak jalan satu tempat je kan.
Lepas jalan kat Nami.
Kami sambung perjalanan naik subway sampai ke Insadong.
Sempat beli payung lutsinar polka dot kat stesen subway.
(^_^)
Dengan berbekalkan perut yang lapar.
Pusing2 kat Insadong carik kedai makan.
Sebab we are Muslims and gogi ammogo so agak payahlah nak carik.
Ade satu kedai ni, kitorang masuk.
Tapi dier punye menu cam sumer daging and some other stuffs yang dokrang tak reti nak explain kat kitorang.
Jadi terpaksalah kami keluar.
Sebab rasa was2 yang menebal.
Jalan2 pusing2.
Ade sorang ahjumma ni panggil masuk kedai dier.
Dah lah ujan and sejuk, so kami pon masuk jelah.
Sumer muke cam tak best.
Tapi pas makanan sampai teros berseri-seri.
Huhu...

(Polka dots umbrella in Insadong)

(Our dinner!! seafood ddeokbokki)

Kat Insadong tu kitorang beli Royal Biscuits.
Sedap, tapi takde gamba.
Orang yang jual mende tu cakap bahasa malaysia.
Huhu...
Klaka bile dokrang cakap.
"Saya cinta kamu".
Memang "I love u" is always the words connecting people around the world kan.
(^_^)

Akhirnya masa untuk pulang ke Guesthouse.
Tapi sebab keadaan malam yang hujan tu, kami lupa jalan nak pegi subway station.
Masa ngah berusaha nak carik jalan tu.
Kitorang nak try tanye sorang ahjumma.
Mula2 ahjumma tu maybe takut ngan kitorang.
Tapi lepas je kitorang cakap "choggio" [means excuse me in Korean] tros dier berenti.
Huhuhu...
Rase terharu sebab dier cube sedaya upaya tunjuk kat kitorang jalan.
Tapi tak paham, so lastly kami naik subway kat stesen Anguk which is the nearest station from there.
Masa datang tadi kitorang turun kat Insadong Station.

Penat~
The whole day kitorang exploring and jalan2.
Before tidur, seperti biase kitorang plan for the next day schedule.
(^__^)

My budget on my 2nd day
1. Cafe Bene: 7 900 W
2. Taxi Nami: 1 300 W
3. Nami (ferry and entrance fee): 8 000 W
4. Jagung bakar kat Nami: 1 500 W
5. Couple bike: 3 000 W
6. T-Money: 5 000 W
7. Payung polka dots: 3 000 W
8. Ddeobokki: 9 000 W
9. Royal biscuits: 17 000 W

Total: 55 700 W

Untuk 1st and 2nd day, kami jamak solat zohor and asar.
Balik Guesthouse solat, pastu baru sambung jalan petang tu.
Pastu balik malam, jamak solat maghrib and isyak kat guesthouse jugak.
Guesthouse tu punye tempat agak strategic.
Tulah senang nak balik solat.
(^_^)

That's all for our 2nd day.
Annyeong~
Salam~


Sunday, October 21, 2012

FEELING UP AND DOWN

Salam~
Annyeong~

Yeah.
I know it is normal to feeling down sometimes.
But that feeling is now crushing me.
Make me hard to think and do anything.
Just let me be me.
Please~

Dont really know what to write.
Just feel like updating this.
I want to express my condition right now with words.
But somehow the words just cant be written here.
It just keep linger in my mind.
I really dont know how to write.

Currently all things bad and good have been jumbled in my mind.
Making all the good to be not so good.
But the bad remains bad.
Babo me right?

Ya Allah.
Please give me strength.
I want to reach the final happy ending.
Give me strength to go through this not-so-hard obstacles.
I know others had faced much more hard times than mine.
Muhasabah~

MISSING THAT MOMENT -HARI KEDUA

Salam~
Annyeong~

Uhuk, uhuk....
Dah berhabuk dah blog ni, sawang merata-rata.
Dah lama rasenye tuan dier tak datang melawat.
Setelah berbulan-bulan lamenye tak update kat sini.
Hari ni tergerak hati nak menaip banyak2.
(Eh, wifi petang ni boleh tahan lah)

Sebenanye banyak perkara yang boleh diceritakan.
Other than my Seoul Moment story.
Tapi sebab rase macam tak nak bagi that precious time to just fade away.
I need to abadikan that story here.
Nanti bile rase dah macam terlupe sikit2. bolehlah refresh kat sini.

(Sambungan~)
1 April 2012
Mandi air sejuk sebab aku orang first yang bangun.
Tak reti nak on heater sebab tulisan Korea.
(Sadiskan, sejuk giler2 air tu)
After semua orang dah siap2, we went to 7-11-liked shop to buy T-money.
(T-money ni kad yang macam touch n go card)
Zurien yang tolong belikan sebab kitorang sumer tak reti.
Pastu Zurien tolong tahankan bas, then kitorang naik bas pegi stesen subway.
Oh, lupe nak cakap, kitorang nak pegi Hong Guesthouse ni.
Sampai kat subway station tapi tak tahu nak naik subway kat mane.
So dengan berbekalkan buku tour guidance yang aku beli tu, kitorang tanye kat sorang ahjusshi ni macam mane nak pegi stesen subway.
Dier tak paham kitorang cakap ape, so tunjuk je lah ape yang kitorang nak dalam buku tu.
Suruh dier baca sendiri.
(Yeah, this was a very new experience to communicate with a Korean people)

(Depan rumah Zurien before berangkat)

(Dekat stesen subway Juan kat Incheon)

Gesthouse kitorang tu dekat Jongno-5(O)-Ga (J5G).
Biler dah sampai stesen tu, ambil exit 4.
Jalan sampai jumpe satu farmasi.
(Bulat, F atas huruf L baring terbalik)
Tu simbol farmasi untuk aku hafal.
Sampai sekarang still alert lagi kalau jumpe tulisan Korea tulis farmasi, hihi.
Take a left turn sampai jumpe first junction yang kecik then make another left turn.
Jalan terus sampai jumpa Hing Guesthouse on your right.
Takde lah besa sangat simbol nye.
Tapi yang pasti you wont missed it lah.
Owner dier orang Inggeris.
And he is soooo nice.
Dier siap bagi kitorang map and tunjuk kat kitorang mane tempat yang best nak jalan.
Bilik yang kitorang book tu ade dua katil double decker.
(Tapi kitorang share tidur kat bawah je, sebab katil dier besar and bley share heat hehe)

(Baru sampai kat Jongno-O(5)-Ga)

Dah siap kemas2 barang semua, kami pon bergerak keluar lagi.
First mission ialah MAKAN.
(^_^)
Dari J5G pegi Myeongdong.
Sebab tak reti baca menu so kitorang carik kedai yang ade tulisan english.
Dan akhirnye berjaya, dan seafood adelah menu yang consumable.
{Kalau makan daging tak halal, sebab dier tak sembelih)

 (Myeongdong station)

(Makan di Omuto Dining, Japan fusion restaurant) 

(My first Korean meal, erm, japanese fusion Korean meal kot hihi)

Burp..
Haish, tak senonoh betul.
Kekenyangan dah semua orang.
(Reality: aku tengah lapa ni..sobs)
Panjat bukit time.
Looking for the famous N-Tower.
Tak ingat lah ade tanye orang ke tak.
Tapi rasenye we just follow our intuition and climb the not too high hill.
Pastu naik cable car sebab penat lah nak panjat bukit lagi.
Dan akhirnye sampailah di Namsan Tower tersebut.
(^_^)

(Mendaki!)

(We can already see the N-Tower from here)

(The famous N-Tower)

(Masing2 busy amek gamba ^^)

(Teddy Bear Museum kat N-Tower)

(Seoul!!!)


(Love locks?...hurm)

Dah penat main2 atas tu so kena lah pulang pulak.
Exhausted~
Tapi on the way balik guesthouse (gh), singgah shopping sikit.
Beli barang2 yang patut dekat Myeongdong night market.
Bought myself kentang putar2, makan sambil jalan2, hihi.
Pastu beli barang2 kecantikan.
(Takdelah barang kecantikan pon, just this and that)
Dan kami pon pulang~

Dinner kami for 2nd day kat Korea, 1st day kat Seoul ialah......
Peneman setia dari KL.
Encik Maggi cup.
(^_^)

(Nom..nom..nom)

My budget on my 1st day
1. Teksi: 10 000 W
2. T-Money: 12 500 W
3. Milk Lotte (air sedap): 1000 W
4. Hong gh (5d 4n): 48 000 W
5. Cable car: 8 000 W
6. Namsan Tower (2 teddy bear museum included): 14 000 W
7. Makan: 9 900 W
8. Cotton candy: 500 W
9. Body wash: 11 900 W
10. Lotion: 3 250 W
11. Kentang putar: 2 000 W

Total: 121 050 W 

Pst..pst..
Seriously, rase macam nak upload semua gamba.
Hohoho.
 That's the end of our 2nd day in South Korea.

 Annyeong~
Salam~
(^__^)