Saturday, January 26, 2013

5th DAY IN SEOUL~

Salam~
Annyeong~

It has been ages since the day we went to Seoul.
Truly, the feeling has been not fresh in my mind.
I almost forgetting the coldness, the tiredness, the excited feeling that i had been experiencing that day.
But to fulfill the mission to complete the entry.
I looked through the photos on our fifth day.
And gather the remainder of the feelings that left.
Hew~
Now, we can begin the journey to my sweet memory in Korea.
(Memanglah grammar tunggang langgang, tapi anda semua paham kan, =p)

4th APRIL

Ari tu kami plan nak melawat ibu pejabat our oppas.
SM, YG and JYP building.
Seperti biasa, malam before berangkat, masing2 dok sbuk Google macam mana nak pegi.
Yelah, kami kan tour guide kepada diri sendiri.
Makanye, semua kena begantung kepada diri sendiri.

Hari tu cerah je, takdelah macam semalam, berangin yang huuuuuuu~
Takde snow yang turun dari langit.
Tapi still the chill of the wind make us shiver under our spring attire yang tak berapa tebal tu.

Sebenanye, niat di hati nak cerita macam mana caranye nak ke building2 tu.
Tapi sekarang I kat rumah.
Buku journal perjalanan kami ada kat hostel.
So terpaksa lah tulis seringkas yang mungkin.
Nanti next entri insyaAllah, I just snap some of the pic from that book.
And make the entri as a wordless entri.
Pictures will tell more stories than a thousand words kan.
Oh, juga bergantung kepada keadaan wifi UM yang tak semengah itu.

Destinasi pertama ialah YG building.
Sebabnye stesen subway YG building lain daripada the other two companies.
Lagipon, YG yang paling senang nak carik compare dengan yang lain.
Jalan sekejap je dah boleh jumpa.
BIGBANG punya tempat ni.
And the hardcore VIP masa tu: Mira.
Aku baru je berkenalan ngan dokrang, takde lah suka cam sekarang.
(^__^)

(YG building, MIra is not in the pic hihi)

Depan YG building ni ada kedai ala2 7E tuh.
(Tak ingat nama apa)
Pastu beli Kimbap yg sedap sorang satu buat sarapan.
Lepastu sambung lagi perjalanan.
Naik Subway semula, then heading to SM.
SM jauh sikit perjalanan dia from the station.
Agak konpius jugak lah sebab rasa was2 betul ke tak jalan yang kitorang lalu.
Reason: sebab jalan jauh2 tapi tak sampai2.
Tapi bila je nampak Galleria (petanda), rasa yakin lah sikit.
SM ni tepi jalan je, takde lah susah sangat, tapi jauh.
SM ada Shinee.
Shinee punya fan: Sabb.
(^__^)

(SM building, Sabb is not in the pic)

Next destination is JYP building.
Nilah building paling susah sekali nak carik.
Kesian MIra sebab kaki dier sakit time ni.
Dah lah jalan back and forth jauh2 sebab tesalah jalan.
Tanya kat ahjushi lah, ahjumma lah, kat agasshi pon ada.
Akhirnya lepas bantuan beberapa orang yang baik hati.
Kami pon sampai kat JYP.
2PM is under JYP.
And the HOTTEST is me.
(^__^)

(JYP building, I am not in the pic)

Lepas masing2 melunaskan hajat.
Walaupon tak berkesempatan tengok dokrang.
Kami semua puas hati jugak lah.

Tak ingat lunch apa hari tu.
Tapi rasanya makan kimbap je.
Sebab kitorang jalan2 kat Apguejong carik kedai yang jual souvenir KPop.
Tapi tak jumpa.
Pastu carik kedai makan yang nampak macam boleh makan.
Tapi tak jumpa.
Akhirnya end up tak makan lunch.
Dok tepi2 kedai guna line tenet sebab nak Google pasal kedai2 yang jual souvenir tu.
Agak tak tentu arah jugak lah.

Haaaaa....
Teringat sesuatu, time ni kitorang gi carik farmasi nak beli bandage untuk Mira.
Bendeji = bandage.
Kitorang sebut macam ni.
Smapai sekarang asek ingat je.
Pastu nak pinjam gunting, konon2 nak cakap Korea.
Tapi tebalik plak, jadi ayat tu "gunting pinjam".
Direct translate.
Huhuhu...

Lepas abes pusing Apguejong, kitorang pon decide nak pegi tempat lain.
Nak pegi river cruise.
So decide nak naik cruise yang dekat 63 building.
Nak pegi 63 buiding tu, kena berenti kat stesen subway Daebang.
First time kitorang solat kat luar.
Solat kat tepi2 platform tu sebab matahari nak terbenam dah.
Apa yang tak best nye ialah masa nak amek wuduk.
Air sejuk sangat, plus toilet yang takde air kecuali kat sink, plus orang ramai yang nak guna toilet.
Tak selesa, tapi solat tu wajib.

From Daebang Station dah boleh nampak building tu.
Ingatkan macam dekat.
Tak terfikir langsung jarak sebena yang jauh.
Pastu, bila tanya kat sorang ahjusshi ni.
Dia siap cakap fifteen minutes walking distance.
Semangat jugak lah awal2 tu.
Tapi bila dah fifteen minutes berlalu, tapi jauuuuuuh lagi tempat tu.
Semua dah ilang mood sikit.
Tambah ngan lapa and sejuk.
Maybe we heard him wrong.
Instead of fifteen, it was fifty minutes taken to reach the building.
Jauh sangat, sejuk sangat, penat sangat.
Sampai2 plak tu, tak jumpa tempat yang ada cruise nye.
Building tu macam KLCC, ada mall and macam2 lagi tempat melawat.
Wax museum, aquaria, tower nak tengok pemandangan.
Tapi semuanya mahal, so tak jadilah jugak apa yang diplan.

(From here, we walked to the farthest building that u can see in the pic, sama macam jalan kaki UM-Mid Valley dah huhu)

Akhirnya decide nak balik carik tempat makan jelah.
Nak jalan kaki balik Daebang Station memang taklah kan.
So, kitorang naik teksi.
Nasib lah teksi tu ade free intepretor, sebab dier tak paham yang kitorang nak gi mana.
From Daebang, kitorang gi Itaewon sebab trase nak makan daging.
Kat situ je lah yang diketahui ada daging halal.
Kitorang makan kebab.
Although kat Korea, tapi ada kebab.

(Aku punya kebab lamb, kenyang sangat sampai kena bungkus bawak balik)

Pas makan kenyang2.
Kami pon balik ke Hong Guesthouse~
The perbelanjaan pon aku tak ingat.
Sebab semuanye dalam buku tu.
Later I update this entry and put the budget.

Need to sleep.
Esok nak kena tolong mak buat macam2.
Annyeong~
Salam~

(Pst2, this entry was made at 3am, so the words used are quite mamai-ing, sorry....)
(=_=")