Friday, May 28, 2010

TUAH DAN KEBETULAN

28 May 2010, 12:56 a.m.....

TUAH atau ade jugak orang cakap naseb baek. Pernah la aku terpikir, btol ke kat dunia nie orang yang sangat2 n sentiase berTUAH. Ataupon KEBETULAN jek semua bende yang terjadik kat dier tu baik2 belake. Kadang2 jeles tengok orang2 yang macam nie. Dah la menawan, pandai, kaya pastu semua bende yang dier buat menjadik plak tu. Tak pernah langsung ade bende slack jadik kat dier. Kalau ade pon mesti cam cepat2 tercover balik semule. Bley kate semua bende perfect kat sekeliling dier. Pas tulis bende nie,aku terpikir balik semule, ade wujud ke semua kejadah yang aku tulis nie??



Bile cakap pasal kebetulan nie, ade la tadi aku tengok satu movie, Blonde and Blonder. Memang ngarut gak la. Tapi untok ilang bosan aku layan jek la. Citer dier pasal dua orang pompuan yang innocent, erm...ke kurang bijak. Mane2 lah. Dokrang dah termistaken as dua orang pembunuh kejam, dan banyak lah KEBETULAN yang menyelamatkan dokrang dalam situasi tu. Tapi aku rase citer nie bley tengok skali jek, sebab second time aku tengok da cam tak bes sangat dah.


Sebenarnye, aku rase la, tak ade orang yang lahir kat muke bumi nie berTUAH sepanjang masa. N tak ade yang lahir tak berTUAH sepanjang mase. Tuhan itu MAHA ADIL. Semua manusiapon akan diberi ujian, tak kesah la besar ke kecik, dalam cara paling mudah or susah. Orang cakap, bila hidop dalam kesenangan tu pon satu ujian. Sebab itu walaupon contohnye kita hidop susah kita kire berTUAH jugak. Sebab kaya or miskin sama jek, dua2 pon ujian dari Allah. Pastu, bile pulak kiter akan dikire tak berTUAH??Rasenye, tak berTUAH tu pon boleh dikelaskan sebagai KEBETULAN. Tapi bab yang nie kiter kene piker banyak2 semule knape Tuhan tarik keberTUAHan kiter tu. Kiter kene ingat setiap bende yang terjadi ade reason dier, bukan simply bende tu terjadi tanpa sebab yang muhasabah. Sama2 lah kiter renungkan.



Ini ialah pendapat n pandangan aku pasal tuah. Semua orangpon ade pendapat masing2. Cikgu aku penah cakap tak ade satu pendapat pon yang kiter boleh cakap salah. Walaupon kiter pikir yang orang tu punya pendapat memang out habes, still kiter kene trime at least 1% pon tak pe. Sebabnye semua manusia ade akal masing2 yang kadang2 tar terjangkau oleh orang lain. Unik la tu.

Papepon, hakikatnyer kite kene bersyukor dengan ape yang kiter ade. Kalau kiter rase kiter terlebey dalam satu part, kiter tolong la orang2 yang kurang dalam part tu. N then, biler ade part yang kiter kurang, kiter mintak lah tolong orang pulak. Bak kate orang putih, Give N Take lah. Seronok amalkan bende nie sebenarnyer, dapat ramaikan kawan, dapat pengalaman n macam2 lagi. Yang penting semua orangpon hepi. So, anggaplah diri anda SENTIASA BERTUAH!!..=)

Wednesday, May 26, 2010

CINTA~

27 May 2010, 12:12 am.........

Untok debut nie aku nak citer pasal bende yang paling aku suke. CINTA a.k.a.Love. rasenye bukan aku sorang yang suke bende nie. Sumer orang pon suke. Tak kesah lah minah/mamat jiwang ataupon orang yang cool abes, still suke bende nie. Boleh ke bende nie dikategorikan dalam ‘bende’. Aku pon tak pasti sebenanye.Tapi yang aku sangat2 pasti, CINTA boleh buat orang mabok, tak sedar diri, mamai dan yang seantero dengannye.


Atas muke bumi nie memang tak boleh lari daripada hal2 yang berkaitan ngan CINTA. Toksah cakap bumi, Malaysia nie pon da cukop. Tengok jek la drama2 yang orang Malaysia kita nie buat, memang tak sah kalau tak sebot pasal CINTA. Dengan novel2 CINTA yang bergelen-gelen kat pasaran, nampak sangat orang kita nie penyayang. Love is in the air sokmo. Tapi jangan pandang remeh, boleh buat duet wooo... Penah la jugak dulu aku teringin jadik penulis novel CINTA yang terkemuka umpama Aisya Sofea or Damya Hanna, tapi last2 aku sedar aku bukan dalam genre tu. Nasib Baik, kalau tak, buat malu jek.

Cakap pasal movie CINTA nie, ari nie aku ade la nonton satu movie english. Tapi no jiwang2 la, kesah CINTA yang thriller. Tajok dier The Brave One. First time aku tengok citer nie, mengalir la gak air mata. Citer dier pasal sorang minah nie yang boipren a.k.a. husband to be dier kene blasah ngan geng samseng n dier berade kat tmpat kejadian waktu tu. Kirenye dier tengok la boipren dier kene belasah. Pastu dier cedere parah but her boipren tak dapat diselamatkan. Start ari tu, dier trauma abes sampai dier tak bley tido n jadik laen macam someone else yang completely different daripada dier yang sebelum nie. Dier jadik mystery killer yang bunoh orang2 jahat. Aku nak cakap, camni la kekuatan CINTA yang mampu buat orang berubah walaupon pasangan dier dah tak de.


Korang penah berCINTA??Bukan BENCINTA cam lagu Faizal Tahir tu. Aku rase semua orang penah rase kot. Tak kesah la, CINTA ibu bapa ke, kawan ke, kekasih ke, yang penting pernah lah. Tapi bab CINTA yang aku ngah ngomen2 nie mostly CINTA antara kaum adam dan hawa la. Sekarang agak susah la nak carik orang yang betol2 innocent yang tak tahu anything pasal CINTA yang satu nie. Budak kecik umo 4 tahun pon da pandai berpakwe bermakwe dah. Memang dasat betollah penangan CINTA nie. Kalau CINTA time kecik2 camni orang panggil ‘puppy love’. Tapi dik, adik da boleh ke masok kategori nie??cam kecik sangat jek. Tu yang umo 4 tahun, kalau da umo 14 tahun macam mane pulak pikirannye???24 tahun pulak???Lu piker la sindri, bak kate Nabil.

Satu soalan yang orang suke tanye pasal CINTA nie. “Apa itu CINTA?”. Dalam lagu Amy Mastura: “Bila ditanya tentang cinta, macam2 lah jawapannya”. Memang betol sangat lah tu. Macam2 jawapan kluar. Cinta lahir dari hati tanpa kita sedar, Cinta tak mampu diungkap dengan kata2, antara jawapan2 yang famous bile korang tanye kat membe2 korang. Setiap orang ade perception sendiri pasal CINTA. Aku pon ade definisi sendiri pasal bende ni, tapi shhhhh secret~.... aku simpan sampai aku jumpe orang yang sepatutnye aku britahu nanti. Barulah spesel.

Tapi.......penah dengar tak?

CINTA pada bunga, bunga akan layu,

CINTA pada kumbang, kumbang akan lari,

CINTA pada manusia, manusia akan mati,

CINTA pada ALLAH, kekal abadi..........

Memang, hanya CINTA kita pada yang MAHA PENCIPTA saje yang mampu kekal. Tak salah CINTA pada makhluk, cumenya jangan sampai melebih-lebih sampai kita lupe untok meluangkan rase CINTA kita kepada yang ESA. InsyaAllah, moga2 kita sentiasa mengingatiNya. BERCINTALAH!!!...=)

BLOG SENDIRI??

26 MEI 2010....

Nie first time aku tulis BLOG, kire first time jugak lah sebab yang dulu tu tak begitu memberangsangkan. Bak kata orang “hangat2 taik ayam’ jek. Kenape yek ade wujudnya peribahasa macam tu??. Betol ke taik ayam hangat sekejap jek? Aku rase, mesti pencipta peribahasa nie dulu penah pegang taik ayam tu pastu terpikir nak create satu peribahasa yang orang boleh gune sampai bile2. Tahniah kepada encik pencipta peribahasa. *clap2

Back to the story of BLOGging. Sebenanye aku memang teringin lame dah nak mengomel-ngomel kat BLOG. Nak mengarut banyak2 sampai kering idea nak mengarut dah, daripada buat keje yang tak pekdah langsong. Tapi niat aku nie sering terbantut. Sebabnye: ade orang cakap “takde feel lah kalau buat BLOG, pastu tak de orang singgah, lepak2, tulis komen satu dua ayat”. Ad lagi “ Nanti anda akan jadik seorang yang antisosial”. Bile piker jek pasal bende2 nie aku rase takot nak stat BLOGging.

Sehinggalah hari nie, aku tengok satu movie kat channel 413, tajok dIer Sydney White. Citer nie pasal sorang pompuan yang teringin join satu sisterhood yang sangt feymes kat kolej dier tapi tak dapat sebab presiden sisterhood tu sangat bajet, dia jeles ngan pompuan nie. Pastu pompuan nie pon tecampak la kat VORTEX, satu lagi tmpat tnggal kat kolej tu yang ade 7 orang laki yang tak feymes. Aku bukan nak citer pasal movie nie sbenanye. Aku nak citer pasal sorang mamat dalam umah tu, dia suke tulis BLOGyang membe dia cakap takkan adenye orang nak bace. Tapi ngan yakinnye mamat tu cakap “aku buat BLOG untok aku tulis bende2 yang aku nak tulis, bukan untok suroh orang bukak n baca slalu”.


Haa..bile denga ayat tu, aku pon macam ade semngat la nak buat BLOG gak. Tapi aku rase, mestilah lagi seronok kalau ade orang singgah n bace pape yang kite suarakan kan? N lagi, aku pon tak tahu sampai bile aku boleh tahan kalau taka de orang yang support aku sebab aku tahu aku tak setabah mamat lam citer tu. Tak kesah lah tue, ape yang penting aku dah mengorak langkah dalam dunia blogger nie wahahaha~....

Pasal yang antisosial pulak, aku kurang yakin ngan statement tu lepas aku mengasyikkan diri membace BLOG2 orang lain. Blogger2 nie tak nampak langsong macam orang yang antisosial. Maybe orang yang mengeluarkan statement nie berkenalan ngan blogger yang antisosial. Aku yakin aku mampu mengekalkan aku sebagai aku walaupon dah start menulis BLOG sendri. Sebab aku suka jadik aku. Orang pon suke bile aku jadik aku. Harap2nye aku mampu lah bertahan yek...SELAMAT BLOGGING!!!..=)