Thursday, May 19, 2011

KETIDURAN.....

Assalamualaikum.....

Sejak akhir2 ni.
Aku asyik tidur lewat je.
Bangun pagi nak subuh pon mamai2 je.
Pastu nanti mesti ngantuk balik.
Kalau ngantuk balik, mesti tidur balik.
Haish.....
Susah...susah...
Practical days sudah hampir.
Kalau asyik camni je, nanti time keje mamai2.
Angkat patient bergoyang-goyang.
Positioning, centering, sumer abes melayang.

Sebab tu lah.
Ari ni aku tergerak hati nak carik pasal tidur.
Camne nak dapatkan tidur yang nyenyak.
Yang bile bangun pagi esok nye.
Segar bugar.
Pastu nanti, nak tido awal pon senang.
Here I listed 10 ways to get a better sleep.
(Sumber: pelbagai, tanye kat Mr G rakan karibku itu)

1. Keep your bedroom quiet, dark and comfortable.
2. Eat right, sleep tight. Do not go to bed in kelaparan condition.
3. Have regular exercise everyday, but refrain any exercise 4 hours before going to bed.
4. Only use your bed to sleep.
5. Do not take naps after 3pm. (Nap = less than 1 hour)
6. Relax before bedtime, at least 5 minutes before going to bed.
7. Get up and sleep at the same time everyday.
8. No caffeine 4 hours before get to bed.
9. Do something that boring yourself until you feel sleepy.
10. Think about what good you have done today, and forgive everyone that might hurt you.

With some fixing here and there.
Assimilate some parts with my lifestyle.
Then, terjadi lah 10 ways for me to get a better sleep.
Okay, lets try to do this tonight.
Hurrah!!!....

(^_^)V


(Momo sleeping? kah.....)

Monday, May 16, 2011

TERIMA KASIH CIKGU....

Assalamualaikum......

Haaa....
Tak lengkap rasenye ari ni kalau tak tulis entri pasal cikgu.
Yela, hari ni kan hari spesel untuk cikgu2 seluruh malaysia.
Hari Guru aka Hari Cikgu.
Yeay!..
Aku tak tahu lah Hari Guru pertama Malaysia bile.
Tapi En G beri tahu aku, kali pertama HG dirai adalah pada tahun 1972.
Sudah agak tua nampaknye pakcik HG.
Huhu......

Walaupon aku tak berkesempatan mengucapkan kata2 Terima Kasih Cikgu secara live.
Sbenanye dalam hati aku menjerit-jerit cakap.
Kalau bukan sebab cikgu2 ni yang mengajar aku dengan jayanye.
Takde lah aku berada kat tempat aku berada sekarang.
(Okay, ade membe aku cakap, rezki Allah nombor satu, yeah!)

Sekarang aku nak kenalkan korang ngan tempat2 aku menuntut ilmu.
(Korang refers to sape2 yang 'terbace' blog ni..=p)

Tadika Kuala Betis kat Kelantan.
(Hurm...aku tak tahu name dier betul2, sebab waktu tu aku kecik je lagi, 4 tahun kot)

Tadika KEMAS Balok
1995 - 1996

Sekolah Kebangsaan Balok
1997-2002

Sekolah Rendah Agama At-Taqwa
1998-2002

Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kuantan
2003-2006
(Sekarang dah tukar name SMK Sultanah Hajjah Kalsom)

Sekolah Menengah Sains Muar
2006-2007
(In short SAMURA stands for Sains Muar Royal Academy, amek Sains Tulen)

Pusat Asasi Sains Universiti Malaya
2008-2009
(Aliran Sains Hayat)

Universiti Malaya
2009- present
(Sarjana Muda Pengimejan Perubatan)

Pejam celik, pejam celik (kali juta2, kali juta2 lagi)
Tibe2 aku dah jadi cam sekarang.
Thanks to sumer orang yang berjaya membawa aku untuk mengenal dunia ni.
Especially untuk cikgu2 ku.
(Ari ni kan ari cikgu, so priority nye di situ)

Okay.
Enough dah i think.
Last skali.
Mau ku ucap.

Terima Kasih Cikgu!!!!!!

(^_^)V





Sunday, May 15, 2011

KOLEJ....

Assalamualaikum.....

Ari tu sibuk2 citer pasal nak dok umah sewa.
Ari ni tibe2 kite citer pasal dok kolej plak.
Rumah sewa vs Kolej 2.
Mane lagi banyak benifit?
Mane lagi banyak keburukan?

Beberape ari lepas.
(Cop2, rasenye semalam lah)
Aku dapat mesej dari cik Tim.
Katenye:
"Sof, ko ngan aku dapat kolej. Cube cek facebook".
Setelah berkecamuk hati aku bile dapat tau tak dapat kolej.
Tibe2 ade berite yang agak mencerahkan.
Aku dapat kolej!!!....

But....
Aku tibe2 rase cam berbelah bahagi.
Patutkah aku dok kolej?
Aku dah cam prepare mental untuk dok lua ni.
Tibe2 ade berita camni plak.
Ape yang aku patut buat.
Kalau tak involve orang lain.
Dengan senang hati aku akan accept je.
Tapi, one of my friend tak dapat.
And aku dah cakap nak dok ngan dier kat lua ari tu.
Bile pikir2 banyak2 kali.
Kalau sewa umah tu tak berpatutan, aku akan dapat banyak keburukan.
Aku bukan supported by JPA.
So my besiswa is not that much yang bley aku belanje senang2 hati.
Plus, my appa will be pensioned January 2012.
So, no more duit poket bulan2.
Sumernye kene ditampung oleh biasiswa itu.

Ape pilihan aku???!!!

Tuesday, May 10, 2011

RUMAH SEWA....

Assalamualaikum......



Rase agak sedih.
Reason: tak dapat dok kolej next sem.
Sob3....
Aku sangat sayang kat kolej kah?
Erm, boleh la.
Plus, kalau duk kolej cam senang sket.
Tak payah nak pikir makan2 kat mane.
Nak pikir2 nak kene naik transport ape pegi kelas.
Dan macam2 lagi.

Sbenanye....
Aku rase terkilan sebenanye.
Entahlah.
Rase cam pemilihan kali nie tak memberangsangkan.
Mungkinkah sebab aku tak dapat.
Terus aku rase camtu.
Ataupon....
Memang sebab aku rase camtu without the feeling of not chosen interfere.
Ape yang pasti di sini.
Isu pemilihan untuk sape yang layak duk kolej next sem.
Jadi satu isu yang agak kontrovers kat my college.

Hurm.....
Sebabnye memang nampak tak ramai la orang2 yang terpilih.
Bagi aku sendiri.
(Pendapat aku la maknenye tu)
Ramai lagi insan2 yang patut di bubuh namenye kat situ.
Okay, ade satu isu tu, "tak dapat kolej sebab penah bawak squatter".
Memang la dier dahmention awal2 tak bley seludup manusia.
Tapi..............
(Panjang tapinye di situ)
Sape je yang tak pernah bawak.
Isunye skarang, kantoi atau tak je.
One of the penyelia penah tanye aku.

"Penah jadi squatter? Ape yang awak rase kolej membe awak tu bagus compare ngan kolej kite?"

Bagi aku.
Ayat seperti di atas, memberi maksud.

"Takpela ko jadi squatter kat kolej lain, bleh usha2 ape yang bagus kat kolej dokrang, then kite boleh gune that idea untuk improve our college".

Tapi................
(Again, a long tapi)
Never ever let anyone to be squatter in our college.
Tak kesah lah reason dier ape pon.
Nak usha, nak jumpe membe, nak melepak-lepak kat bilik.
Okay, nothing means nothing.
Sumer reason ko bley campak dalam tong.
Entah lah.
Aku pon tak paham.
Lupe plak, dier siap ade ayat camni lagi.

"Takkan la korang tak pernah jadi squatter, lepak2 kat bilik member".
(Ni ayat betul, sebab aku sangat musykil mase tu, siap mintak dier jelaskan meaning di sebalik ayat tu)

Banyak lagi sbenanye mereka2 bagi penjelasan.
Tapi setiap ape yang mereka suarakan.
Aku cam dah tak ambik pusing sangat.
Dah tawar hati ke?
Aku rase dah banyak mende aku tawar hati ngan mereka2.
Cumenye, sebab aku sayang tempat tinggala aku ni.
So aku masih bertahan sampai ari tu.
Aku sayang orang2 kat dalam ni.
Except for "mereka2".

Nampaknye aku kene berusaha carik rumah sewa.
And start acting like orang yang betul2 dewase.
(Okay, mungkin dalam hal ni je lah)
Setiap yang berlaku.
InsyaAllah ade hikmah yang lagi besar menanti.
Aminnnnn.....

Friday, May 6, 2011

POST EXAMINATION~

Assalamualaikum........

Wah3..
Tamat sudah perjuangan ku untuk tahun 2 semester 2.
Setelah berperang serta bermuntahan untuk exam final baru2 ni.
Akhirnya aku mampu menarik nafas lega sekarang.
Sumer sudah tamat.
(Huh, lega ke? Result tak out lagi ler)
Tak payah nak pikir2.
Erm, takpe ke aku men game lame2 ni?
Takpe ke aku marathon anime bertambun-tambun?
Takpe ke aku habeskan Dream High dalam satu malam?
Sekarang, sumer boleh.
Muahahahaha....
Eh, cop2...
Kena kemas barang untuk balik umah.
(^_^)

Okay...
Nak citer pengalaman yang aku lalui selepas je aku tamat exam semalam.

-Khamis-
Starting from 130 pm.
Yeha!....
Exam sudah tamat.
Kami pon balik ke bilik dengan 'riang' kerana jawab exam dengan rase 'senangnye'.
Lepas berehat-rehat kat bilik kejap.
Kami bergerak ke PPUM untuk ambil 3rd injection untuk vaccine Hepatitis.
(Sakit wo...sob3, tapi sekejap je)
Pastu balik bilik, berehat lagi.
Tengok citer Khurafat gune laptop Tim, bersama dengan Elly serta Tim.
Lebih kurang pukul 630pm, citer pon tamat.
Bile hari beranjak ke malam.
Kami bersiap-siap.
Kenapa?
Nak pi makan.
Makan kat Seoul Garden ngan Elly, Mira and Sabb.
(Yeah, sedap.....dan kenyang)
Tamat pukul 1030pm.
Bergerak pulak ke Mid Valley.
Ingat nak tengok citer Fast5.
Tapi sumer tiket dah sold out.
So, kami pon beli tiket Thor 1210 am.
Tak ingat citer tu abes pukul bape.
Balik tu, aku dah penat.
Tapi aku sambung main World of Goo jap.
Pastu baru TIDO.

-Jumaat-
Aku cume sarapan minum Milo.
Sebab: aku tak larat nak bangun nak pi sarapan kat dm.
Pastu, dalam pukul 11 camtu.
Aku, Sabb, Mira ngan Elly mule bergerak ke Kolej 6.
Nak tengok name untuk sape dapat kolej untuk spesel sem.
(Alhamdulillah, kami sumer dapat)
Then kami pon menuju ke Sunway Pyramid.
Tujuan utama nak main boling.
Sampai2 je kat sane, sumer orang dah lapa.
So kitorang pon pi makan KFC.
(Melunaskan janji aku nak belanje Mira sebab aku hack dier punye fb)
Lepas sumer orang kenyang.
Kami pi main boling, 3 Game sorang.
Seronok banget.
Pas solat sumer.
Kitorang sambung journey ngan menonton Fast5.
Citer tu memang superb.
Penat tengok
Hahahaha, best giler.
Dah abes movie, gi solat lagi.
Pastu sambung plak ngan main archery.
1st time main.
Sebab tangan aku tak kuat, aku diberi bow yang ringan compare ngan membe2 aku.
Plus, aku men yang left-handed punye.
Reason: aku tak bley aim pakai mate kanan sebab tak reti pejam mate sebelah kiri je.
Mule2 pakai yang right-handed punye.
Aku siap tershoot target membe aku.
Tak bley aim langsung.
Lepas penat jalan2 kat Sunway.
Kitorang balik.
Lebih kurang pukul 6 lebih.
Singgah Digimall nak amek fon Elly yang di'baiki'.
Tibe2 sumer orang lapa.
So, singgah kat 11th dinner dulu.
Kemudian, kami pon pulang ke kolej masing2.

TAMAT


Kawan2 ku!!!!!
Jumpe lagi spesel sem nanti!!!!
Take Care!!!!!
Love korang!!!!!
Nanti kite enjoy2 lagi camni kat NZ ye!!!!!!
(^_^)V



Mane gamba? Tak syok la bace takde gamba....
Takpe la, nanti aku pi cari ea......





Monday, May 2, 2011

SEKSANYA MENUNGGU

Assalamualaikum.....

Apakah yang saudari tunggu tu?
Tunggu bulan jatuh ke riba?
Mustahil...mustahil.
Tunggu kucing bertanduk?
Hurm, rasenye dah ade dah kucing ade tanduk tu.
Apa? Tunggu pisang berbuah dua kali?
Yang ni pon dah la.

Banyak dah peribahasa yang maksud dier:
"Tunggu sesuatu yang tak mungkin terjadi"
Sekarang dah tak boleh pakai.

Kenapakah begitu?
Sebab sekarang zaman dah berubah.
Macam2 benda pelik and tak masuk di akal dah muncul.
Seperti kumpulan Kpop Malaysia.
Kpop = Korean Pop.
Korean pop Malaysia.
Hurm, a bit henai di situ.
Korea kah? Malaysia kah?
Mungkin sepatutnye Mpop style Korea.

Tapi.............
What The Hal.
Nak ikut2 sangat orang sane.
Kalau pompuan nye pakai skirt pendek.
Kaki yang "cantik" n "kurus" dedah2.
Mereka di Korea tu lain, dokrang agama ape?
Plus, kaki dokrang memang kurus2 n cantik2.
Kalau lelaki nye pakai baju tak butang.
Tunjuk perut yang tuttt....
Rambut style Korea yang tak jadik.
Tak dengar lagi suare masing2.
Hurm....
Ape salahnye buat imej sendiri.
Tak payah lah nak ikut flow sangat.
Kalau bende tu bagus, sesuai untuk diri, takpe la jugak.
Tapi ni ntah, buat orang rase......
~(@_@)~

Dah lari tajuk.
Ape kaitan plak ngan menunggu2 ni?
Adoyai~
Sebenanye nak tulis pasal seksanye menunggu citer One Piece tiap2 minggu.
Huuuuu.......
Tak sabanye.
One Piece!


(Sangat suke gamba ni, sebab tu buat header............tapi dalam ni takde Franky dengan Brook lagi)

Sunday, May 1, 2011

HARI BURUH, 1 MAY

Assalamualaikum......

Hari ni hari cuti.
Sebab hari ni Hari Pekerja.
Dulu2 mane ade orang panggil camtu.
Aku ingat lagi,
Kalau waktu sekolah rendah camtu.
Cuti 1 May adalah cuti Hari Buruh.
Bukan Hari Pekerja.
Waktu aku kecik tu jugak.
Aku ingat sepatutnye orang2 yang kerja buruh je yang cuti.
Sebab tu lah agaknye sekarang dah tukar sebutan.
Takut budak2 kecik misintepret cam aku.
Nanti ingat cikgu2 kat sekolah amek kesempatan bercuti ramai.
(Padahal suke sebab dapat cuti hoho)

Kepada sumer orang yang dah bekerja.
(Yang tak keje pon boley celebrate jugak kot)
SELAMAT HARI PEKERJA!!!!

(Aku: tak boleh cuti daripada menyetadikan diri, yeay!)
(~_~)'

(1 May = MayFirst?...hurm......)

(En G Image bagi gamba ni)