Thursday, June 23, 2011

FEELING UNWANTED.....

Assalamualaikum.......

Beberape menet yang lepas.
Aku 'ter' beperasaan macam ni.
Kalau mengeluh tu sesuatu yang bagus.
Aku nak mengeluh berkali-kali.
Before, semase and after tulis entri ni.
Aku pon tak tahu kenape tibe2 perasaan tak betul ni membuak-buak.
Nak cakap mereka2 left me alone in my own world, tak.
Nak kate aku sendiri yang drift myself away from them pon tak.
Aku bley je menegur-negur mereka serta mereka.
Tapi........
Tetap rase macam tu.
Rase macam tak diperlukan.
Rase macam aku ni menyibuk.
Rase macam dokrang pikir "Haish, nape budak ni ade sini?"
Bile dah start pikir camni.
Confidence level aku pon mule menunjukkan graf kurang menarik.
Dulu, kalau aku terpikir camni.
Aku buat ape yek?

Please.
Je-bal.
Onegai shimasu.
Tolonglah.
Aku tak nak jadik camtu.
Aku nak jadi orang bergune.
Aku nak rase WANTED.
Hua3.....
Aku dah tak betul.
Emo.
Dah lame rasenye tak emo2 camni.
Emo yang touching2.
Hurm~....
(~_~)L


Wednesday, June 22, 2011

POSTING LAGI KE?...HUU~

Assalamualaikum......

Mari kite bercerita pasal posting lagi.
Sampai aku, kamu dan mereka merase bosan ye.
Sbenanye, aku takde idea nak citer pe.
Yela, blog ni tempat meluahkan perasaan la lebih kurang.
But lately aku tak rase nak citer ape2.
Nak tulis status kat fb pon dah takde perasaan.
Tak tahu nak tulis ape.
Bile tangan mule je nak tulis.
Pale otak pikir...
"Kalau aku tulis macam ni, ade orang akan terase ke?"
"Perlu ke aku citer mende2 camni?"

Selepas beberape ketika.
Aku pon mengambil keputusan untuk membiarkan soalan2 tu just linger in my mind.
Bialah.
Asalkan aku menulis.
Hohohohoho...
Sayang je, kalau ade blog.
Tapi tak merapik.
Sonok kot merapu2 kat sini.
Tak penat sangat.
Pastu takde orang nak sound.
Boleh tulis suke hati je.
Tak kesah ape orang komen.
Tak akan 'ter' take to the heart punye.
(^_^)

Okay, cukup lah entri hari ni.
Kalau entri ni ade markah, sure2 aku dapat negative marks.
Dah lah lari tajuk.
Ade point pon pointless.
Huish......
Kene rehat banyak2.
Esok sambung posting kat OT.
(^_^)V
Sayonara~

Saturday, June 11, 2011

2nd WEEK POSTING PON TAMAT....

Assalamualaikum.....

Pejam, celik, kali juta2.
Dah dua minggu aku posting.
This week posting kat HTAR Klang.
Minggu yang menggunakan bajet bergande-gande compared to PPUM.
Minggu yang jarak postingnye bergande-gande compared to PPUM.
Minggu yang memenatkan same seperti kat PPUM.
Cume, penat nye disebabkan perkare2 yang berbeza.
Okeh.
Apekah yang berbeza?
Sebab minggu ni jumpe patients yang dok Klang.
Perangai dokrang lain dari patients kat PPUM.

Aku rase tak moh citer pasal orang lah dalam entry ni.
Nak citer pasal sampah je lah.

Hurm....
Setiap kali aku pergi Klang.
Sabb terutamanye terpakse menahan telinge dengar aku ngomel.
Ngomel pasal sampah yang banyak kat Klang tu.
Kadang2 aku rase cam MPK tak jalankan tanggungjawab.
Bersihkan Klang tu.
Ataupon, sbenanye dokrang dah buat kerja dokrang.
Tapi orang2 kat sane yang tak reti nak hargai.
Paling menyakitkan mate ialah.
Bile nak cross jalan depan HTAR tu.
Kalau nak cross, kena naik jejantas.
Atas jejantas tu pulak, horribly banyak sampah.
Mood pagi2 kureng sikit sebab sampah2 tu.

Penah skali tu.
Aku nampak sorang mamat ni.
Dengan selambenye buang je sampah tepi jalan.
Yela....
Aku rase banyak je orang buat camtu kan.
Tapi, ramai yang buat tu.
Still cover2 lah kan.
Tak nak bagi orang nampak dier buang sampah.
Tapi, maybe sebab keadaan tepi2 jalan yang 'bersampah' tu.
Buat mamat tu rase memang tepi jalan boleh buang sampah sesuke hati.
Ibarat tong sampah yang besar lah kot.
Tak tahulah.

Bukan kat Klang je yang banyak sampah camtu.
Kat tempat lain pon ade.
Tapi sebab minggu ni hari2 pegi Klang.
So, citer pasl Klang je lah.
Aku tau, bukan sumer orang kat Klang suke buat sampah.
Ramai gak yang tak suke keadaan tu.
Tapi, mereka2 ni je lah yang sedar.
Yang menjadi pelakunye tu.
Pikir2 kan lah.

Malangnye, aku tak sempat nak snap gambar ats jejantas tu.
Kalau tak, boleh include skali.

Dah, abes emo2 pasal sampah.
Sayonara~


Friday, June 3, 2011

1st WEEK POSTING PON TAMAT....

Assalamualaikum........

Hoooray!!!...
Akhirnya hari Sabtu muncul juge.
Boleh lah berehat-rehat di bilik sambil membuang mase.
Hua3...

Dah seminggu posting kat PPUM tu.
(4 hari je padahalnye..hoho)
Minggu ni di tamatkan ngan posting kat Trauma selama dua hari.
Memenatkan...
But, I'm having fun.
Aku suke gune machine X-Ray kat Trauma.
(Walaupon dier cam agak lem..lambat)

Ramai orang posting kat Trauma minggu ni.
2nd year aku sorang.
Pastu 3rd year ade 3 orang.
Best gak la.
Sebab bley tengok care dokrang keje.
(Dokrang kan senor, bley la blaja sikit2)

Dalam mase 2 hari ni, macam2 jenis orang aku jumpe.
(Yela, bilik B1 brape kes je, 4 kot, sebab procedure dier lame)
Ade yang pelik2.
Ade yang baik2.
Ade yang hm..hm..hm..
Bla3......
Betul lah, lame2 keje ngan pelbagai jenis orang ni.
Buat aku rase, betulke aku ni.
Okay..
Stop3..
Aku dah start buat ayat melemahkan diri dalam pale otak aku.

Jom citer pasal ari ni punye interesting case.
Yang paling susah nak di X-ray adalah sorang makcik ni.
Doktor dier nak rule out fracture.
But makcik ni sangat stiff.
Gerak sket dier jerit2.
Sangat susah.
Akhirnye, r/grapher yang buat case tu.
Eh, cop3..
Ni interesting ke?
Tah lah, tak kesahlah.

(Lalalalalala.......)

Untuk bahagian resus plak.
Patient yang paling chronic ari ni terlibat dalam MVA.
Dier pengsan time kitorang X-ray tu.
Tib/fib dier patah mengancam.
Cerita di sebalik kepatahan tu kurang tahu.
So tak interesting lah kot.

Kalau MVA yang ade citer plak.
Ade sorang makcik ni.
Drive kete dengan molek2.
Time nak potong kete depan dier.
Ade kete from opposite.
Dier bagi signal nak masuk kiri balik.
Tapi kete belah kiri tak bukak jalan.
So...........tututututut..
Naseb bek tak parah sangat.
Still bley jalan lah.

Kesimpulannye di sini.
Memandulah dengan berhati-hati.
Sayangi nyawa anda serta nyawa orang lain.
Sayangi juge jasad yang kite pinjam ni.
Nanti next2 week aku posting kat OT plak.
Tengok camne orang yang patah2 ni 'dibaiki'.
Oh, mungkin perkataan itu tak sesuai.
Tapi itulah keadaannye.
Bile doktor2 menukul-nukulkan besi2 ke dalam badan anda........


(Mungkin ade orang tak paham abv aku sket2 nun di atas sane:
MVA: motor vehicle accident
OT: operation theatre
Yeah, dan terima kasih)

(^_^)V
Peace-Yo!

Wednesday, June 1, 2011

THE FIRST TWO DAYS....

Assalamualaikum.....

Dah dua hari aku posting.
Kat PPUM.
Dok dalam bilik B1 memang sejuk.
Plus, okaylah.
Procedure takde lah susah sangat.
(Ye la, sebab aku kan student, tolong sikit2 sudah)
Tapi aku amat berharap, 2 hari berikutnye ni berlalu dengan lebih lancar.

Meh aku bitau sikit ape procedure yang aku dah buat kat B1 ni.
...
...
...
Bilik B1 ialah bilik fluoroscopy.
Ape tu fluoroscopy?
Kalau sesape tak tau, pi tanye Mr G.
Dalam mase dua hari ni, aku dah buat 4 kes kat sini.
1 Barium Enema, 1 Barium swallow, 2 MCU.
Boleh la aku tambah dalam log book aku ni.
Hohoho...
Sumer procedure ni aku dah blaja sem lepas.
Malangnye, aku dah tak brape terer nak menghafal.
So, aku pon kurang fasih la ape yang berlaku.
Walaupon begitu, nasib aku baik kerana aku mampu mengerti.
Bila nak position patient, bile tengok ape doktor tu buat.
Tahu lah jugak ape yang berlaku.

Tapi.....
Kalau aku nak lagi terer, kene lah study banyak2 before aku posting.
Ye dak?
Iyer.....Jawab aku kepada aku.



(Sbenanye aku dah start merase bosan nak blog, tapi aku tak moh hangat2 jap je, so aku kuatkan jugak semangat....yeah!)