Sunday, July 8, 2012

BUDGET TRIP TO KOREA- KEBERANGKATAN!!


Salam~
Annyeong~

Sekarang ngah takde mood nak study.
(Study week yang sepatutnye dimanfaatkan dengan sebaik-baiknye sebenarnye)
Daripada buang masa melongo baik update mende ni.
Hehehehe…

Intro yang tak memberangsangkan kan?
Tapi nak buat macam mana, aku bukan seorang pengarang yang bagus.
Menulis pon ikot mood je.

So here we go.
The day we are going to fly to Seoul~
(Sambil menggali balik gamba2 and email2 yang berkaitan)

30 Mac 2012.
Malam tu kami bertolak balik ke rumah Mira.
Knape malam? Sebab aku ngan Sabb kena posting siang tu.
Lagipon malam kan bes bawak kete, tenang je, huhuhu.
Knape rumah Mira? Sebab rumah Mira dekat jugak lah ngan LCCT.
Senang nanti nak pegi.
Aku naik kete ngan Mira, Sabb naik kete ngan Elly.
And Mira lead the way to her house.
Sampai kat rumah Mira, kami dihidangkan dengan mihun yang ade udang.
Mak Mira masak sedap.
(Okay, ni macam terlebih detail plak)
Pastu kami sambung kemas ape2 yang patut.
Kan nak pegi jauh.
Harap2nye takde satu barang pon harus ditinggalkan.
Semua barang2 penting kene masukkan awal2  takot terlupa nanti.
Malam tu aku ngan Mira sambung study Digital Imaging tempat2 feymes kat Seoul.
Dan malam pon berlalu ngan pantas~

31 Mac 2012.
Tarikh yang membawa sangat banyak memori.
Flight kami pukul 1420 waktu Malaysia.
(Ingat ye, kami belum berada di Korea, hehe)
Sarapan nasik lemak mak Mira masak lagi.
(Sedapnye makan nasik lemak rumah, aku tambah banyak kot, huhu)
After final check, kami bertolak ke LCCT pakcik Che Da yang anta.
Lebih kurang pukul 11 lebih camtu lah.
Anta sampai LCCT je, then kami pon membawa haluan sendiri.
Bla..bla..bla..
[Skipping some parts yang tak harus dicerita, tapi mestilah aku tak kan lupe kui2]

Dan kami pon dah siap check in luggage.
Beg Sabb paling berat, and beg aku paling ringan.
Dah tentulah aku tak ingat kan berat beg2 tu, tapi yang pasti masih ade ruang nak angkut barang dari Korea nanti.
Masa ngah dok menunggu flight kami dengan perasaan yang melonjak excited.
Sabb got a call from her mom.
Mak dier nak buat surprise.
Tapi mak dier tersurprise sendiri sebab mak dier pi KLIA tapi kitorang kat LCCT.
(Sebenanye Sabb yang bitau mak dier nek kapal terbang kat KLIA, sabb, sabb..=p)
Naseb bek cam tak jauh sangat dua2 tempat ni.
Plus still got time nak tunggu mak dier.
Walaupon cam rushing2 je Sabb jumpe mak ngan adik dier tapi sempatlah.
(^__^)
(End..to be continued)

Sambungan…..
Sebenarnye nak bagi korang tau, aku tak taip mende ni sekali harung.
Taip sikit2 sebagai selingan time study, hihi.

Lepas je Sabb met her mom and lil sis, kitorang pon berangkat ke departure hall.
Aku sebenanye having the idea to write in piece of paper anywhere we went.
Contohnye begini lah:

(31 Mac 2012 - LCCT)

Tapi yang ni je termampu huhu.
Hari2 lain dah tak buat.
Alasan: aku pon tak tahu nak bagi alasan ape. =p

Akhirnye its time untuk naik kapal terbang!!!
My second time naik kapal terbang.
Tapi first time naik yang besar and nak gi Korea walaweh.
(^____^)

(Beratur tengah panas nak naik flight)

Mereka bertiga duduk sama2 kat seat belakang.
While me with two unknown agashi at the front.
Dalam hati melonjak girang sebab excited yang amat sangat.
Sape tak excited? = takde!sumer orang excited.
Hehehe…

 (Ni time pergi - siang lagi)

(Ni dah nak sampai - malam dah)

Oh, lupe nak cakap.
Waktu nak masok kat boarding area tu kan dier cek luggage.
Pastu tah macam mane lah.
Dier terpegang botol deodoran I.
The result: bye2 Nivea~ sob3.
Aku pon terpakse beli Rexona stick yang harge RM13 kat kedai before naik flight.
Mahal, tapi takkan lah seminngu tak pakai ubat ketiak kan.
Masyem lah nanti..
=p

Maka kami pon berangkat…..

 (Ascending!!!)

(Awan yang macam gula2 kapas, erm, tapi lebih kepade asap kot)

Suddenly....
Something that spoiling my mood tibe2 termuncul.
Flight attendance pas kan borang.
(Hurm, borang ape tah, x ingat, ade dua)
Aku terlupe plak aku ni tak bley bace dalam moving vehicles.
Akhirnye aku terpakse menghadapi perjalanan yang amat memeningkan.
Most of the time I just closed my eyes to get rid of the dizziness.

Tak beberape lama kemudian tiba lah masa makan.
Oleh sebab kami tak booking makanan.
Kami terpakse lah tempeh on the spot.
See what we managed to order!!
 (Maggi Cup yang berharge RM6)

Yang lain sumer dah abes.
Pengajaran di sini.
Lain kali better tempah tiket flight ngan makanan skali.
Lapa sangat sebab the 6 hours journey tu lebih kurang terinclude time makan skali.
Lapa~

Selepas 6 jam berlalu.
Pilot buat announcement.
Dah nak sampai!!!
Tukar time kat jam masing2!!!
Kena tambah 1 jam!!!
(Oh, I’m just interpreting the maksud, takkan lah pilot ahjusshi tu nak cakap macam ni kan)


This is the first view of tanah Korea.
(^__^)
(Sekarang dah pukul 9 lebih kat Korea)

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 6 jam.
Bagi aku, perjalanan yang amat memualkan.
Tapi dalam hati excited giler.
Naseblah, bley jugak cover kepeningan tahap melampau tu.

Dah landing kat Korea!!!
Kami pon sibuk snap snup snip gamba dalam flight.
Tak saba nye nakjejak kaki~
Keluar dari fligt, lalu dalam bangunan lagi.
Kena naik ketapi transit yang standard cam ERL nak pegi dier punye main building.
Style sangat~



(End...to be continued)

Sambungan....
Aku tak ingat sangat flow nak lepas dier punye imigresen.
Tapi sampai je kat tempat imegresen tu kena beratur.
(Kat mane je yang tak kena beratur kan)
Prepare the two forms yang kena isi dalam flight tadi ngan passport masing2.
Kat kaunter tu kena bagi passport kat orang yang jaga kaunter.
Pastu bubuh jari telunjuk (bese gune thumb kan, hihi) kat mesin dier.
Pastu pandang kamera and smile.
Hihi...
Mira ngan Sabb punye line, orang yang jaga tu tak banyak songel pon.
Kat tempat aku ngan Elly kena tanye macam2 soalan.
Nanti tinggal kat mane?
Nak buat ape?
Nama hotel?
Dahlah kena tarik tudung belakang sikit.
Saje suh tunjuk dahi ea?
Abes emo sikit aku kat tempat berkenaan.
(Time ni kalau nak marah cakap BM pon ok, dokrang bukan paham pon)

Dah abes procedure bagai2 itu kami pon tros ke tempat nak ambik beg roda masing2.
Lama gak menunggu.
Prosedur same je cam kat airport kat Malaysia.
Cume perasaan excited!!
Cek telefon masing2.
Aku punye Celcom line dah jadi Olleh!!.
(^__^)

Keluar dari arrival punye gate.
Ramai sangat orang yang tunggu.
Ofkos lah bukan tunggu kitorang.
Tapi kawan Mira (Zurien) dah tunggu kitorang.
Sebab Mira je yang kenal kawan dier ni, kitorang just membantu dengan melilaukan mata tengok orang hensem Malaysia.
Lepas beberape orang pergi meng-empty-kan bladder masing2, Zurien pon muncul.
Dah berkenalan ngan Zurien dan kitorang pon keluar airport.
Zurien kate naik teksilah.
Sebab dah malam, beg banyak, senang sikit.
Kitorang pon follow jelah.
Sebab dah penat campor lapar campor jet-lagged.
(Okey, jet-lagged tu tipu, sejam je pon beze kih2)

Keluar je pintu airport.......
The Korea punye suhu yang chill tros terase.
Lagi sekali kami excited.
Bila bercakap keluar asap dari mulut.
First time kan, so sumer pon nak try.
Hehehe.
Orang Korea kat sekeliling chill je.
Argh, excited!!!
(^___^)
Pastu Zurien pegi deal ngan pakcik teksi.
Macam dalam drama tapi real.
Tengok orang cakap Korea macam dalam citer Korea.
Excited lagi!!
(^___^)
Harga teksi sampai rumah Zurien lebih kurang 50 000 won.
So sumer orang kena bayar 10 000 won.
Sebab first time gune duit Korea.
Makin excited!!!
(^___^)
Maka kami pon bergerak ke rumah Zurien.
Jalan nampak pelik sebab they drive on the right side.
(Kete kat Korea mewah2, teksi pon best, sumer kereta ade GPS, teksi pon ade huhu)
Vrooooooooooooom....
Tibe2 je dah sampai rumah Zurien.
Kena lah cakap thank you kan.
Hihi..
The first Korean word yang diguna kat Korea.
Kamsahamnida~
Cakap kat Ajuhsshi yang bawak teksi.
Okay, cukuplah excited untuk hari ni..
(^_____^)