Friday, October 17, 2014

I CHOOSE YOU!

Salam~
Annyeong~

Emak kata...itu, ini.
Emak memang tak pernah kalau sehari tak bagi nasihat.
Tapi aku ni naughty child.
I didn't always follow apa yang mak cakap.
The teenage me, hemm the adult me think I can decide on my own.
No need to consider what parents thoughts for me.
I always know they think it's best for me.
However I choose to choose.
Not to follow.
Even sometimes I know the thing I chose is bad.
I stick to my decision to choose.

I am the one yang akan walk through my life ni.
Good or bad consequences its all depend on my choice.
I choose to experience things I like.
I choose to experience things that I want.
I choose to be happy as I am now.
I don't always think about what will happen later.
My future is still in dim.
I choose YOU.
I hope my choice is right.

And I am sorry mak, abah.
Sebab kadang2 tak berjaya ikut apa yang abah ngan mak nak.
Tapi I will always try and make out the best from all my choice,
I will try.

Akal dan minda bila dah kalah kita kena tanya hati.
Tapi kalau hati tu bersih lah.

Annyeong~




Monday, September 22, 2014

WHEN I DON'T UNDERSTAND MYSELF

Salam~
Annyeong~

Whenever I feel like this.
I know that it's normal due to my imbalance hormone changes.
But sometimes I don't understand myself.
I know but I don't understand.

This feeling like crunching my bone.
If you can see my virtual feeling right now.
It feels like my heart is smashed, cracked sejuta macam rear windscreen CDJ punya ari tu.
Tears keep falling like hujan.
Sensitive to every word mentioned to me.
The part that make me curious the most is...why am I being sensitive only to that person?
Maybe....
Maybe me being sensitive to that person only for this cycle.
Maybe....

If I just follow my kepala yang penuh emosi right now.
I'll grab a ladder, tall ladder to get back what belongs to me.
If that ladder is not tall enough, I'll rent a crane or anything taller to reach for it.
If nothing can reach it.
I'll just goyang2 and let that thing smash to ground.
I don't care anymore.
Okay, itu kalau ikut kepala yang emosi.

But I won't.
I'll wait. 
Try to compose myself until all the gelora is gone.
Then I'll think.
I'll pray.
Cuz deep inside I know although I'm not understand.
It was a worth move to put that thing up high.

Written on 22/9/2014

Friday, September 12, 2014

INTERNET MOBILE: HOTLINK OR CELCOM

Salam~
Annyeong~

Aku ni pengguna tegar mobile internet.
Reason: I need to staty online bila takde keje.
Lagipon internet sekarang memang penting.
Apa guna beli henpon 3G ke 4G tak subscribe internet kan?
Plus sekarang orang lebih prefer Whatsapp compared to normal sms.
Lagi banyak boleh nyembang.

Tapi untuk pilih which line yang provide better internet mobile?
Aku biasanya guna Celcom punya line untuk internet.
Tapi disebabkan aku cuma bukak data bila kat lua so aku decide beli yang social pack je.

Social pack = RM10 for 150MB.
Guna lah sampai bila2 as long as that 150MB tu tak habes.
Mula2 dulu aku rase okay je bila pakai ni.
Tapi masuk hari ni, dah empat lima kali jugak  Celcom telan duit aku.
Before this they will send one SMS untuk alertkan pengguna.
Bila dah guna 70% and 100%.
So that nanti takde lah kita kena charge untuk bayar-bila-guna punya charge.
Yang bayar-bila-guna ni 10sen untuk 10kB.
Aku pernah dua kali tak dapat SMS 100% used.
Tiba2 je ada SMS aku dah guna more than RM10 untuk perkhidmatan bayar-bila-guna.
RM10 tu boleh beli lagi satu social pack.
Rugi sangat rasanye.
Dua kali, so RM20.
Yang lain2 tu rasanya dua kali, dia hantar SMS kata I used RM3 or more for their charge-per-use data.
Rasa tertipu sebab dah buat aduan dah.
Buat aduan, pastu dia amek report, pastu jadi balik, buat aduan balik, jadi balik.
Huh! At first I thought dokrang akan pay me back sebab salah dokrang tak alertkan pengguna.
Tapi maybe sebab aku dah guna, aku rasa takpelah.
Tapi bila jadi balik ni menyirap jugak.
Saja je nak makan duit orang banyak2.

So today aku transfer Simcard Hotlink dalam smartphone aku.
Aku beli data plan RM20 for 350MB for one month.
Whatsapp dan yang lebih kurang apps camtu dia free.
Kiranya tak makan lah kuota tu katenye.
So nak try lah dulu.
Kalau better aku akan guna Hotlink data plan je lah.

Aku sayang no Celcom tu sebab dia upax.
Tak payah risau tamat tarikh.

Jadi sekarang tengok macam mana line data Hotlink.
Kita try compare then decide.


Thursday, September 11, 2014

CHOCOLATE CAKE PERTAMAKU YANG SIMPLE..(DAN TAK CANTIK)

(Entri lama yang baru dipublish)

Salam~
Annyeong~

Agak lama nampaknya aku menyepi.
Tak tahu nak update pasal apa sebab my life kind of boring lately.
Disebabkan keboringan tersebut lah aku telah mem-bake kek coklat.
Maaflah tatabahasa yang tak senonoh aku pakai.
Aku bukan nak rosakkan bahasa ke ape tau.

Simple je resepi yang aku guna.
Yelah aku memang amatur yang tersangat lah amaturnya.
The ingredients are as follow:

The cake:
Tepung gandum 2 cups
Serbuk koko 3/4 cups
Butter 250gm
Gula 3/4 cups
Susu coklat 2 cups
Telur 4 biji

The topping:
Susu pekat manis 2 spoons
Serbuk koko 2 spoons
Butter sikit 1/2 spoons
Air secukup rasa

Mari membuat kek~
The cake:
1. Campur susu coklat dengan serbuk koko. Kacau hingga sebati kemudian ketepikan.
2. Pukul butter sampai agak2 macam gebu? Then tambah gula.
(Aku pakai gula biasa je, kalau pakai gula halus pon boleh, gula perang pon boleh)
3. Tambah telur satu persatu. Sambung mixing. (Terbayang buku ujang, ada ke masuk telur sekali ngan kulit, memang tak patut)
4.Masukkan campuran koko sikit2 selang seli dengan tepung yang dah diayak. Sambil mix.
5. Panaskan kukus. Dah panas, masukkan adunan dalam loyang dan kukus for about 45 minutes.

Mari membuat topping~
1. Guna teknik double boiler. (Rebus air dalam periuk besar, bila air dah boil masukkan periuk kecik dalam periuk besar tu. Proses membuat topping berlaku dalam periuk kecik)
2. Panaskan butter sampai cair.
3. Masukkan serbuk koko dan susu pekat manis.
4. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan air secukupnya supaya topping tak terlampau pekat tapi make sure jangan cair sangat.

Finally~
Bila kek dah sejuk, tuang je topping atas kek tu.
Kalau nak hias nak tabur ke ikot kreativiti memasing.
-TammaT-

Aku saja je citer detail ober2.
Masa aku follow resepi yang tak detail pon aku okay je.
Sebab master of the chef is always beside me.
My mom!
Masa first try nak buat topping aku masak direct on the stove.
Memang hangit tak hengat.
Walaupun the looks not so hmmmm appetizing.
The taste is quite satisfying.

TRAGEDI 11 SEPTEMBER

Salam~
Annyeong~

Hari ni dah 11 September 2014.
Tiba2 je terimbau kejadian tahun 2001.
Masa tu aku baru umur 11 tahun.
Kejadian WTC runtuh sebab kena hentam dengan dua jet.
Sangat2 lah kecoh time tu.
Tapi sebab aku kurang paham dengan dunia, aku kurang rasa.

Tapi tahun ni.
Banyak sangat kejadian yang meragut banyak nyawa secara sekaligus.
Aku pon dah dewasa.
Dah paham apa yang terjadi.
Tambah pulak peristiwa2 tu dekat dengan aku.
Sebab tu terus terimbau tu.

Almost 3000 orang yang mati sebab kejadian 11 September 2001 tu.
Tapi consequences selepas kejadian tu meragut lebih beribu-ribu orang.
Perang..
Takut..
Tak suka..

Mereka yang melancarkan perang yang sanggup mematikan orang yang tak bersalah ni semua bukan manusia agaknya.
Oh jap..
Manusia tapi jahat yang melampau.
Sebab aku pon tak tahu apa yang lagi jahat dari manusia ni.
Syaitan ke?
Tapi mereka ni macam bukan.
Mereka manusia bersifat syaitan.



Tuesday, September 9, 2014

STOP THINKING, START LIVING...

Salam~
Annyeong~

Selalu jugak nampak orang buat status macam ni.
On facebook, whatsapp, twitter dan yang seantero dengannye.
For me it is not as easy as its said.
I think too much.
I think too deep.
Even when I read this quote I think "how to stop thinking and start living?".
There are so much going on in my mind.

For example yesterday.
My mind dengan agresif terfikir pasal my life sekarang.
What I have achieved?
What I like?
What I want to do?
Do I have a goal?
Sekarang life aku macam too much just follow the flow.
Aku tak terpkir pon pasal apa yang aku suka.
I know I should do what I like.
But I don't really know what I like.

Yes, I do have a dream.
To live a simple life?
No. No. No.
I want to be rich...
Ha.Ha.Ha.Ha.Ha.
(*Evil laugh!)
Nampak sangat ke-mata-an ke-duit-an aku.
Aku nak hidup bahagia di samping orang tercinta.
(Okay yang ni just pop up in my mind beberapa saat yang lepas)
Tu je sebenarnye.
Buat apa yang dia suka cuz I will like whatever he likes.
Ha.Ha.Ha.Ha.
(Laugh again tapi yang ni sincere laugh :P)
Nampak kan di situ.
Aku ni goyang2.
I can change and transform into whatever yang fit dengan situation.

For now...
I will try my hardest untuk bukan stop thinking tapi not think too much.
And of course start living.

Salam~
Annyeong~

(Pst2..dah lama kan tak buat entri bergambar sebab asyik update time kat office je)

Wednesday, August 20, 2014

STOP POST JIWA JIWA...

Salam~
Annyeong~

Starting this day onwards.
I Hope and I will not post something yang jiwa2 sangat dah.
Even bila baca sendiri pon aku rase menyampah kat si penulis.
Hehehehe..

Iyolah..
Aku yang tulis.
Aku yang suka.
Orang lain tak suka.
I realised it cuz when I read other people jiwa2 stories also makes me go green sometimes.
Maybe some stories are really touched and good to read.
The "some" is only small parts of the "all".

So I decided to stop it.
GO GET A DIARY!!
I told myself.

Sorry for the inconveniences and the wek2 things yang korang terpakse go through masa baca my entry.
Back to my normal boring life that someday I want to make it interesting.
Ha.Ha.Ha.Ha.

Salam~
Annyeong~ 



Tuesday, August 12, 2014

WE #3

Salam~
Annyeong~

Trust!
Yeps...
And that is why I'm telling you all my secrets.
Yes, when I said all, it really means all.

You know what.
Too much until it made you angry.
Sorry for showing the bad side of me.
I just don't wanna hide things form you.
It is better if you know who am I in the past.
The past is in the past.
Even I don't do it anymore but the story had become my history.
It was part of my life.
It makes me the me now.
Sorry...
(Eh ayat terabur sket, tapi boleh paham kan?)

When I feel like to be the old me, the bad me, you came.
You was directing me to you.
Bukan lah jalan yang bercahaya sangat.
But its better, and I can see you clear enough.
I hope someday the path will become brighter.
That was how I manage to control my life again.
With you to lead.
Direktor kecil which is not so small.

You said you trust me.
Jangan sia2 kan your trust.
I feel touched.
I trust you even more.
In the same time, I am afraid.
I don't wanna lose you.

Nerve-wrecking moment will come shortly.
I am nervous.
Butterflies in my stomach.
Sebab to boncit hahaha...
Masa taip ni pon my hands are shaking.
Pfttt..
Please, please, please...
Semoga semuanya berjalan lancar...
Aminnnn...

#tahpapejengarut2
#sorrysebabakungahfeelingcamni




Friday, August 1, 2014

SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORD?

Salam~
Annyeong~

Familiar kan dengar that sentence.
Lagu zaman dulu2.
Tapi sekarang still boleh pakai ke.
Ada orang yang dengan senangnye cakap sorry.
Padahal they don't really mean it.

But today...
I am truly, deeply, feeling sorry.

Dear somenone,
  Saya tahu saya banyak sangat buat salah dengan awak. Saya mintak macam2 and awak bagi macam2 yang saya mintak. Walaupun awak dah pesan awal2 supaya kita tak take this situation further but I insist. Akhirnya terjauh lah jugak sikit. Saya tahu apa yang awak buat ni untuk kepentingan kita. Bukan untuk awak sorang je. Tapi untuk saya jugak. Awak tahu saya tak mampu kalau saya buat sorang2 sebab tu awak ambik keputusan ni kan. Saya rasa shocked jugak bila dapat tahu but after a while. I can relate this situation to what we had done and I think it was a good move made by you. Thank you and sorry cuz I brought you in this kind of situation. I promise not to repeat the same mistake again. Thank you for reminding me what is good and what is bad. Thank you for willing to know me and be friend with me even for a while. Thank you for ypur support when I'm feeling down that day. Thank you. Thank you. Thank you.
  I am really really sorry. Knowing you is not a mistake. I don't know what you'd think but I'm glad because I meet someone that can turn me back to become me again.

#IvebeenblockedforgoodandIacceptitwithwillingheart
#imnotsogoodthatswhy

Monday, July 14, 2014

WE #2

Salam Isnin~
Annyeong~

Hearing your voice makes me happy.
When my mood is down I need to hear you.
Cehh..padahal tak down pon nak je.
Now I understand the word 'rindu'.
Selama ni cakap rindu parents, rindu kawan, rindu the environment.
But this 'rindu' is totally different.
It's just like killing me from inside.
Missing you to that point.
You said don't call.
Don't talk.
Only text is allowed.
Dah macam dalam library.

You know what.
Texting is not enough.
Sometime I went to my brain archive to search for your sweet voice.
Try to relate your voice to the circumstances that I'm going through.
Dah macam psiko kan?
However that's what I do.
Sometimes...
When I really in need to hear you.
When I know you are busy with your work.
When you are busy with your life.
When you don't have the time to even look at your phone and text me or call me.
Yeah, that's what I do.
Psycho me!

Later when you have time....
You repay for every time that you don't have for me.
You did what I want you to do.
You said what I want you to say.
You stay with me when I want you to stay.
That is why I love you.

But, but, but...
You said yourself you missed me.
You said at night when you are free from work you will be thinking of me.
Why don't you just text me and said that to me.
Even I'll be sleeping at that time.
Your text will definitely make my day brighter for the next day.

Am I too selfish?
To just love is not easy I think.
I must not think only about myself.
This time it is not just me but we.
It's US.
So US it will be.

#PrayForGaza
#prayforUS

-I LOVE U-





Friday, July 11, 2014

WE #1

Salam Jumaat~
Annyeong~

First post pasal kami.
Actually dah ada dah before ni, just ni yang first aku bubuh number.

Experiencing this so called love at the age of 24 is kind of hurmmmm..
First time to try everything.
First time rasa macam2.
Dulu2 aku tertanye-tanye macam mana rasanye bercinta.
Sekarang aku rasa.
Cuma our short perkenalan ni buat aku wondering.
Am I doing the right thing?
Is everything that we did ni betul2 cinta?

He said don't think too much.
When it happen it happen.
Jangan beratkan kepala pikir pasal perkara yang belum jadi.
Just enjoy the feel sekarang.
Hope kita berjaya.
Bukan lah sebijik dia cakap macam tu.
Cuma dalam pikiran aku, itulah yang aku dapat translate.

Maybe sebab first time aku rasa suka kat orang sampai macam ni.
Aku nak dia pay attention kat aku je.
I want him to reply my whatsapp everytime I text him.
I want to hear his voice everyday.
I want to know what he is doing every second.
Ops, too extreme, every minutes kot.
But, but, but...
He's a busy man.
I know that.
I try to be an understanding partner.
I always said takpe I know U are busy.
Deep inside me I feel the kind of feeling yang macam ngada2 tu.

Jadi buat masa sekarang aku try to make my feeling ni simple sikit.
Trust.
Rule number one yang aku kena letak because of our long distance relationship.
When it happen it happen.
Jadi ke tak jadi it's fated.
Cuma mestilah sakit kan kalau tak jadi.
Cuz I already put my heart too high that I can't reach dah kalau nak turunkan elok2.
Hu.hu.hu...
Pray, trust in God's plan.
Dia tahu apa yang terbaik...
Enjoying this sweet2 moments.

#ILOVEU

v(^__^)v

Wednesday, July 9, 2014

STILL WANDERING

Salam~
Annyeong~

Hey!
Last 19th June I went to Genting to do some business.
It was quite a 'wonderful' experience and memory.
However I promised myself not to do such thing again.
"Just nak rasa".
That was my alasan and dia gave me the experience that I want.
Genting is still under renovation.
The view up there is not so nice.
Jalan got holes here and there.
Lorries, I mean big lorries can be seen anywhere.
Even at the top view is not so eye-pleasing but the view from the top is still breathtaking.

Kabus yang tebal in the morning.
Macam berjalan dalam awan.
The cold air just like the air during my trip to Korea.
Minus the view of course.
If the renovation completed later, I think I want to spend another night there.
(With my beloved..ha.ha.ha...)

Now.
Like right now I don't have any plans.
No short term goals.
So I find myself wandering.
My mind wandering.
My body and soul also wandering.
Only my heart is sticking to one place.

Bulan Ramadhan yang penuh barakah ini sepatutnye aku isi dengan something yang berfaedah.
Something that can fill my day so that my fasting will not be 'tin kosong'.
Tapi I don't manage to fill it with anything yet.
Last week my alasan is oncall.
This week?
No alasan but still not doing anything that should be done.

Plussss...
Sejak beberape hari ni aku asyik buat ultrasound cases dengan tidak bagusnya.
Sometimes I feel like Dr is having his eyes on me.
Not in a pleasant way, macam he's going to scold or remind me of my bad performance.
I am not afraid.
It's just that I feel not comfortable with that kind of feeling.
Feeling guilty?
Huh!! Working in diagnostic field is important.
If I missed or giving wrong information about the patient, imagine what would happen.
I am not a student anymore.
It is my responsibility that I need to carry on my own.
Not my senior or colleague yang akan galas my mistakes.
That's why I wish to move out from this field.
(Macamlah yang lain tak ada responsibility)
I think it will be better if my mistakes didn't cause a life to be at stake.
"So don't make mistakes until you find other jobs".
Keep reminding myself everyday.

Enough blabbering.
Me is at KCDC and updating my blog.
Haish2...

"I LOVE YOU"

Annyeong~
Salam~



Monday, June 9, 2014

SECEBIS LUAHAN

Salam~
Annyeong~

I left my blog for one month.
No entry.
No visits.
Nothing.
It's not that I'm getting bored with it.
Just my life during that month is kind of bored.

Seriously bored?
Hahahaha.
Just things that I dont want to share here.
Bad things that I'd done.
Very bad till I dont know myself anymore.
Was it really me doing it.
Or was it someone else that using my body and my mind to do such things.

Now I am moving to a new phase of my life.
Love life.
The first step into that dream life has been taken.
The first step seems easy and simple.
And I think I'd done it beautifully.
Just some error here and there that I managed to top up later.
Now I'm trying to bring us to the next step.
Not me.
Its us.
We are trying to bring this relationship to the next phase.
I hope this process wont take too much time.
I dont want to put too much hope.
The longer it takes to reach the next phase the higher my hope.
I dont want to fall and break.
I just wanna fall in love and there he will wait for me to catch me and save me from breaking.


Monday, April 7, 2014

DREAMS

I have soooooo many dreams yang belum tercapai.
That dreams require sooooo many hard works from me and myself.
Need money, time, and opportunity.
Really, really, really hope I can make all my dreams come true........

Monday, March 17, 2014

MAK DAN ABAH BALIK KAMPUNG...

Salam~
Annyeong~

Berkenaan tajuk hari ni.
Actually my mom and dad dah pegi balik kampung since Sabtu.
Ada emergency case.
Maka mereka terpaksa balik dengan sangat tergesa-gesa.
Tinggallah kami dua beradik je kat rumah.
(Dua = me and banyi)
Sebagai kakak sepatutnya aku kena lah menjaga rumah tu.
So for the first day.
I spent my time mengemas dapur je.
Yelah, after penat balik dari kerja hari Sabtu tu aku singgah Kuantan Parade dulu.
Yeah, perbelanjaan di Kuantan Parade hari tu telah mengakibatkan pelamin anganku musnah.
Cewah cam lagu tangkap leleh plak.
Pelamin ape kebenda tah, calon pon belom ada.
Bajet aku untuk Mac memang dah terover banyak.
Sampai aku nak state perbelanjaan seterusnya pon rase macam segan2 silu gitu.
Malu dengan diri sendiri.
Tiba2 terbayang suara Mawi dalam radio.
"Tak guna kau bergaya sakan kalau poket kosong".
Hurm, memalukan.
Tapi aku dah menanam azam dengan lebih kental supaya next month to not go over the budget again.

Makanya kembalilah kepada cerita rutin Sabtu aku yang lepas.
Balik rumah teros dok mengemas dapur je.
After that kepenatan dan teros tidur sampai ke senja.
Apalah yang aku penat sangat pon aku tak tahu.
Nampaknya really aku kena pergi berjoging untuk tingkatkan stamina.
Bergantung kepada supplement saja memang tidak membantu.
Malamnya aku bermarathon.
Bukan marathon berlari sana sini.
Berbaring je sambil mengadap Kim Soo Hyun yang hensem tu.
Ihiks2 sambil aku buat muka senyum gatal.
Sebelum mula marathon aku buat mi goreng telajak kicap bersama ayam goreng pedas yang sedap.
Tak sangka pulak aku boleh masak sedap cenggitu.
Ihiks again~
Tido pon lambat sebab esok ahad.
Yeay!

The next day aku basuh baju, jemur baju.
Hujan mencurah-curah hari tu so baju sumer tak kering.
Again, I cooked.
Cewah bangga dengan diri sendiri walaupon masak gitu2 je.
But my adik kata "kakti masak sedap".
Dia tak cakap kat aku pon, dia bitau mak je.
Aku masak resepi campak2 bak kata mak.
Tak banyak bahan yang available kat rumah.
Masak je lah apa2 yang ada.
Dinner plak I treat my sister makan kat Teluk Cempedak.
Sebabnya aku teringin nak denga ombak.
Relief sangat tengok ombak yang kuat tu menghempas pantai.
Mungkin bertambah best if I can stroll along the beach.
Tapi sebab dah lambat nak anta adik balik asrama plus it was soo dark and the ombak sangat kuat.
Jadi aku pon takde lah menyusur tepi2 pantai sangat.

Balik rumah tengok tv citer Fear Factor Malaysia yang dah direkod.
Plus Brain Games yang juga telah direkod.
Pukul 12 stop everything sebab need to sleep.
Hari Isnin aku work morning shift.

And today I am going to cook for mak and abah.
Pray real hard supaya aku boleh masak something yang sedap.
Edible yang paling penting.
Tak sangka aku dah begini dewasa sampai aku kena masak for them.
Kenapa lah aku tak sedar.
Hope everything goes well for today.

Wednesday, March 5, 2014

CERITA SHIF PETANG #4



Dhia hanya mampu duduk termangu seorang di sudut ofisnya. Fikirannya yang pada awalnya tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda kecelaruan makin bercelaru. "Jangan takes things to hard, sometimes that problem is not that big sampai you need to memberatkan your mind". Dhia cuba membetulkan kembali mood nya yang sudah hampir bertukar dengan membina kata-kata inspirasi di dalam otak. Malangnya sudah menjadi sifat Dhia untuk mengambil segala perkara terutamanya yang mnajadi kesalahannya toooo seriously. Kadang-kadang sehingga mampu merosakkan prestasinya untuk sehari itu.

Apakah salah Dhia hari ini? Dhia telah terlepas pandang satu abnormality pada satu gambar x-ray. Consequences daripada kejadian itu, Dhia terpaksa bertnaggungjawab untuk mencari ganti bagi menyelesaikan kesalahan yang telah Dhia lakukan. Pada awalnya Dhia cuba untuk mencari salah pihak lain juga. Tapi the other part of Dhia sedaya upaya menyangkal tindakan Dhia itu. Dhia sudah dewasa,  Dhia perlu bertanggungjawab atas kesalahan yang Dhia buat. Lirik lagu "you can put the blame on me" berkumandang dalam benak Dhia. 

Semua manusia tak pernah terlepas dari melakukan kesalahan. Dah banyak kali Dhia memutarkan quote itu. Setiap kali Dhia berbuat salah Dhia akan cuba menenagkan diri dengan kata-kata itu. Experience is the best teacher. It will give the best lesson yang akan stick dalam diri sampai bila-bila. Somehow it depends on oneself untuk berusaha meng-improve-kan diri dan cuba untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama. Ya, betul tolonglah jangan membuat kesalahan yang sama. Dhia mengingatkan dirinya sendiri. Tiba-tiba Dhia terimbau satu peristiwa yang mana that person mention that "so dont make any mistake at the first place". Nampaknya ada sedikit percanggahan dari apa yang Dhia selalu percaya. 

Walaubagaimanapun Dhia tahu dan berharap kesalahan Dhia is not life threatening to that someone. Dr memberi Dhia sedikit harapan dengan menyuarakan kenytaan tersebut. Hanya Dhia dan bos Dhia yang menerima akibat but bos Dhia try to teach Dhia untuk selesaikan problem tersebut dan tidak bergantung kepada dia sahaja. Dhia faham niat baik bos Dhia. Ya, Dhia akan belajar. Semoga Dhia tidak lagi terlepas pandang sesuatu seperti ini. Dhia harus lebih fokus next time. Please and please....this problem can be solved within this week. Pray hard~

Written by,
fiyarossa



Monday, February 24, 2014

DIFFERENT PERSONALITIES

Salam~
Annyeong~
First time aku denga pasal orang yang ada dua tiga personaliti ni dalam citer CSI.
Tapi itu lamaaaa dulu.
Aku pon tak besa sangat untuk paham benda2 complicated macam tu.
Bila dah boleh paham ni, aku tengok dalam cita Criminal Minds plak.
kenapa ye, kalau pasal identiti or personaliti yang banyak je kaitan dengan citer orang jahat.
Mesti salah satu personaliti tu jahat.
Satu lagi baik.
Kadang2 macam dalam game Resident Evil Veronica tu boleh jadi perempuan.
Biasanya identiti yang real one mesti takkan sedar kewujudan identiti jahat.
Yang jahat pulak tahu yang dia ambil alih badan yang baik.
Sometimes ada gak yang tak sedar.
Selalunya orang2 ni ada double personalities.
Rare lah case yang ada triple or more personalities.
But anything can happen kan.

Aku pernah buat status kat FB pasal wondering if I have more than one personality.
Actually aku punya condition bukan lah macam dalam citer2 tu.
Aku cuma ada kecelaruan identiti.
Hahahaha...
Should I quote it like that?
Macam tak je huhu..
(Sofya mula bercakap sendiri, dengan Rosati?)
Okay, sebenarnya aku suka ngarut2 je.
Dari dulu aku suka cakap sorang.
Bila takde orang lah selalunya.
Pernah satu umur dulu, aku suka cakap dengan benda.
Almari, katil, buku2 dan macam2 lagi.
Tapi sebab aku rasa macam orang yang bermasalah, aku stop.

Actually aku punya citer lebih kepada the side of me yang aku tak tunjuk kat orang.
The side yang aku tunjuk kat A tak semestinya aku tunjuk kat B.
Some sides plak maybe aku just tunjuk kat C.
And ada juga sides yang aku tak tunjuk kat sapa2.
Simpan sorang2 sampai jumpa orang yang aku boleh tunjuk that side.
Kiranya banyak sides lah.
Masa aku taip ni mula2 aku terbayang cahaya bulan yang menyinari bumi kat satu bahagian je.
Pastu tibe2 aku terbayang bentuk cube, aku punye sides cam side kat cube tu.
So many faces....
Hush3...
Aku bukan nak jadi macam talam dua muka or kiub enam muka.
Tapi begitulah~
(Nak tulis gelak hahaha tapi terpikir "sendiri taip sendiri gelak", sekarang baru nak terpikir kan)

Okay sekarang citer lain plak.
Kerja aku kat sini cam dah okay.
Orang2 pon dah okay.
Ada je certain benda yang aku masih tak hebat and need more and more improvement.
Tetapi semuanya getting better.
Bak kata mak "dah boleh la senyum pegi, balik keje".
Stress makin kurang except when hormone kucar kacir lah.
Normal lah tu.
Itu je...

Salam~
Annyeong~

(Kat opis, 50 minutes to go nak balik umah.. )



Friday, February 21, 2014

24 YEARS OF EXPERIENCING LIFE....

Salam~
Annyeong~

So the story of me begins since before I see the world.
Inside the womb of my very precious somebody- my mom.
I begin to experience life since then which I clearly not remember.
Only the person yang ada kat dunia yang sedar.
Mak, abah, kakak2  dan abang.
Oh mungkin ada yang lain which includes doctors, nurses eh dah merapu jauh nampaknye.

Actually this entry is a flashback of myself yang berumur 23 tahun.
(>^_^<)
Started from 19 February 2013.

My last time to celebrate birthday as student bersama-sama kawan2 kesayangan aku.
They threw a birthday celeb at kedai roti boy kat Times Square.
(TS ke ye?Aku pon tak ingat sangat)
Kek yang sangat sedap, charcoal ape tah perise dia.


Mac 2013

Kami banyak spend time dengan mencuba tempat2 makan yang tak pernah di lawati.
Only 4 months left untuk bergelar student UM.
Antara tempat yang aku ingat ialah:

Dip n Dip.
(Chocs for all the menu)


Restoran Uncle William.
(Macam SS2 Murni tapi lagi mahal)

Island BBQ and Steamboat.
(Pegi skali ngan Juna)

Most of the time, aku spend time ngan Sabb.
Selesaikan research project.

April 2013

Pegi dinner second college for the last time.
Walaupun aku tak suka sangat.
Tapi sebab dah bayar, jadi aku pegi je.
Tim tak pegi, so Elly ganti tempat dia.



First time outing roomates.
Kitorang pegi jalan2 kat IKEA.
Makan meatballs and berangan dalam IKEA.
Cannot spend masa lama sangat dalam tu sebab kitorang kua lambat.


Aku ngan Mira invented "Hari Kaya".
Kitorang pegi minum2 and main boling dekat eCurve.
(Rasanyalah ecurve, huhu, tak ingat)


And the girls from my class spend a special weekend kat Morib.
(^_^)


Mei 2013

Again, this month aku menghabiskan baki2 student life aku.
Bercengkerama with my classmate yang setia.

(aku pasan, this time aku quite chubby compared to HIM haha)

Aku jugak melunaskan ke-cravingness aku nak makan pancake.
Entah lah kenape aku nak sangat.
Tapi tiap2 hari cakap.
Lastly kawan2 aku pon ikotkan je aku punye kepala.
Kitorang makan kat Pancake House kat MidValley Megamall.


Again, this month aku spend a lot lot time menyiapkan projek final year aku.
Melalui saat2 yang sangat stress dengan berbekalkan satu bulan je.
Memang stress tahap gaban sampai laptop pon jadi mangsa.
Kerusi meje semua kena baling.
Kesian roomates aku dapat ahli psiko macam aku.
Aku memang tak boleh kawal diri kalau burst.

Jun 2013

Akhirnya berjaya menyiapkan final year project.
Yahoo!!Alhamdulillah.
Hilang beban yang ditanggung berbulan-bulan.
Sekarang tinggal final exam and presentation je lagi.
Dua benda yang paling crucial before grad.
Before that, kitorang mengambil peluang untuk bergumbira dulu.

First skali is Dinner MEP.

After that kitorang buat BBQ party kat rumah Hisham.
Mula2 cadang nak masak sendiri.
Tapi bila masak je burnt abes sumer lauk, jadi abang Hisham yang tolong bakar semua.
Kami makan je.
Fatimah goreng Kuew Tiau yang sedap.


After that, kitorang lepak rumah Fatimah pulak.
Makan2 ramai2.
Fatimah masak juadah yang enak.
Masa ni kete kakcik ade problem.
mahal jugak nak repair dia.
Wohoho..

27 Jun, tamat belajar.
Paper last dan kami pon keluar berjimba.
Aku tak ingat sebenanye pegi mana.
Yang aku ingat semua bebanan dah terlepas as a student.
Tinggal lagi perassan nak mencarik keje plak.

July 2013

Hurm....
Aku tak ingat sangat apa yang berlaku bulan ni.
Most probably sebab aku ade kat rumah kot.
Bulan puasa jugak.

August 2013

First time abah bagi drive jauh2.
Kali ni balik kampung kat Perak masa hari raya.
Me drive Kakcik's Savvy sebab I am the only driver yang available.
Yang lain semua balik rumah mak mentua masing2.
Kami reunion family raya kat rumah kakak kat Teluk Intan.

Balik tu aku naik kete ngan abang and Kak Sue.
Abah tak bagi drive sebab nak naik Genting Highlands.

September 2013

Proses Job Hunting yang meluas.
Kebosanan duduk di rumah membuatkan aku jadi tak keruan.
Duduk sana sini semua tak kena.
Tahap neves nak pegi hanta resume for the first time.
Hua3.
Then Emily called.
She said one of her colleague nak quit, so she asked me to come to her workplace.
Mula2 aku ingat just to submit my resume.
Sekali kau, teros interview on the spot.
And aku dapat this job on the spot jugak.
Yang kelaka nya.
Masa nak pegi carik that hospital, the general manager herself yang pegi fetch aku.
Sebab aku tak jumpa nak carik that hospital.
First time denga kan.
Hurm...
Bila dah dapat, aku accept je.
Tapi dalam hati, tuhan je yang tahu betapa berbolak balik nya hati aku.
Aku takut sangat salah pilih jalan.
Now look at me, still here.
Working fine.
(Cesh, macam machine plak)

Oktober 2013

My convocation dayyyy.
Yeah, aku bertolak sehari awal.
Masa on the way nak pegi, kitorang terpaksa patah balik sebab aku tertinggal my mortar.
Nasib baik tak jauh lagi.
Kalau tak, memang kena marah abes2 lah ngan ayah aku.
Huhu...
Aku booked hotel for my family that includes my abah, mak, lil bro (not s little though) and me.
Satu bilik je.
Convocation best!!
Sebab dapat banyak bunga.
(^_^)



Balik dari konvo aku kena bersiap nak pegi keje.
Started to work at KCDC on 4th Oct.


Keje aku X-ray orang tiap2 hari.
Mujur ada keje sampingan seperti bergosip hangat dan macam2 lagi.
Hahaha...

November 2013

Bawak mak jalan2 KL using my first gaji.
Sampai bateri kereta kakcik abes sebab lupa nak padam lampu.
Naseb baik ada abang kat KL masa tu.

Pindah ke rumah Balok.
Rumah tempat aku membesar.
Not actually membesar sangat.
From me age 4 till me age 12.
So tempat aku berkanak-kanak.
Hehe...
Baru dua hari pindah.
Kuantan banjir dahsyat2.
Alhamdulillah rumah kitorang antara yang terselamat.
Even jiran2 aku semua masuk air rumah mereka, rumah aku yang kat tengah ni terselamat.
Kuasa Allah.

(Ni gambar sebelum air naik tinggi lagi)

Disember 2013

Haaaa...
Time ni ngah gawat2 sebab aku tengah sibuk nak beli kereta.
Carik sana sini tempat yang sesuai.
Padahal abah yang sibuk carik sebananye.
Aku just tolong prepare semua dokumen yang patut ada je.
Maka terhasillah CDJ.
(Okay now I smile wide2 huhu)


Januari 2014

I guess takde apa2 yang berlaku sangat.
Just pasang tinted kat kereta.
Jalan2 kat airport Kuantan.
Book appointment for minor surgery on my birthday.
Hahaha...

Thats all.
Maybe ada je peristiwa2 yang aku lupa nak add on.
Tapi sebenarnye apa yang berlaku throuhout the year memberi aku macam2 pengalaman.
Suka dan duka, sedih dan tawa.
Semuanya untuk jadikan aku yang sekarang.
Feeling deeply grateful for my wonderful years.

(^__^)

Friday, January 24, 2014

CERITA SHIF PETANG 3

Nampak sangat ke aku malas pikir tajuk best for my entries? huhu..
Actually bukan malas, tapi....
Argh, my mind cannot come out with good reasons.
So just accept it as it is je lah.


The story begin.

After go through a few pages of that angio machine manual, Dhia decided to stop.
Her eyes become watery because of the sleepiness. She tried really hard to focus on what she read. However the words inside the manual seems like a good sleep potion for her. The song Rescue by Yuna filled the air inside the office. This made Dhia remembered the night the day before. About how she met a guy who she called Dr from some chatting website. Using the nickname "Yuna", she managed to be friend with this Dr. Actually, Dhia had stop using chatroom to get new cyber friends. 

You know, there are many types of frauds happened online. Not to mention few days back, when someone that Dhia known for two years tried to cheat her. The girl named M. She say hi to Dhia using the FB messenger. Not trustful because of the using of internet. Plus, she asked Dhia for money, She said that a friend of her need 1k. So Dhia tell her she doesn't have that much of money. So she asked Dhia, even 50 would be helpful. Dhia try to asked a few question that only true friends of her would know. Wow, she can answer it, but after a while. Maybe she do some research first, that Dhia doesn't know. But the thing that bother Dhia the most is the way M mention her name. Nobody during Dhia's high school call her by that name. Even that story true, Dhia really doesn't have enough money to give M. 

The end.

After baca buku Harry Potter sebentar tadi.
Perasaan nak menulis cerita in English membolosi minda.
(Okay, i know i don't use the correct word)
So please bear with my writing.
Hargh3...

Annyeong~
Salam~

Thursday, January 16, 2014

CERITA SHIF PETANG 2



Dhia memulakan harinya dengan memandikan Si DJ yang menjadi buah hatinya. Dhia memang telah berjanji dengan SI DJ untuk membasuhnya. Tambahan pula, esok Si DJ bakal melalui servis yang pertama bersama Dhia di Jalan Semamb. Sakit-sakit badan Dhia selepas selesai membersihkan Si DJ. Jadi hari ini, Dhia pergi kek kerja dengan SI Dj yang sudah bersih dan tambahan satu calar. Oh, calar itu dibuat Dhia semasa mengelap Si DJ tadi.

Cuaca agak mendung, kadang-kadang hujan renyai-renyai urun membasahi bumi yang belu sempat kering. Oleh itu, Dhia mengambil keputusan untuk memarkir Si DJ di hadapan bangunan tempat kerjanya sahaja. Tidak perlulah Dhia berjalan jauh meredah hujan semata untuk mengelakkan disaman pihak MPK.

Hari ni DHia memulakan kerja dengan satu kes di bilik bedah. Kes tersebut dinamakan HSG. Dhia cuba untuk memandai-mandai, namun kepura-puraan Dhia menipu diri sendiri tidak berhasil. Dhia separyh gagal melaksanakan kes tersebut dengan jayanya walaupun Dhia turut dibantu rakan sekerjanya. Dan segala-galanya memerlukan pertolongan bos Dhia yang sangat hebat itu.

Kadang-kadang Dhia terfikir, kenapa lelaki selalu hebat jika sesuatu perkara itu mempunyai kaitan dengan mesin. Kalau ada perempuan yang hebat pun, masih lelaki yang akan mendominasi. Fitrah. Kalau Dhia hanya memikirkan jawapan yang senang, mungkin itulah jawapan yang paling tepat. Alangkah bagusnya jika Dhia juga mempunyai kebolehan seperti lelaki. Sebagai contoh bos Dhia itu atau contoh yang lebih hampir, abang Dhia sendiri.

Selepas diberikan bebarapa tips dan nasihat oleh bos Dhia, Dhia fikir Dhia mampu menangani kes-kes seperti tadi ibarat memotong sayur di dapur shaja. Simple but crucial dan sangat penting sebenarnya, Sudahlah Dhia merapu hari ini. Jam hampir memnunjukkan pukul 5 petang. Masa untuk mengurangkan sedikit rasa stress yang menghuni.


Written by,
fiyarossa

Friday, January 10, 2014

CERITA SHIF PETANG 1



Dhia masih duduk termenung memikirkan peristiwa yang berlaku sebentar tadi. Jantungnya masih berdegup deras walaupun tidak sederas hujan yang mencurah-curah di luar bangunan tersebut. Apalah nasib si kucing hitam yang dilanggar Dhia tadi Dari cermin pandang belakang, Dhia memang boleh melihat kucing itu melarikan diri ke dalam semak. Tetapi bunyi kucing itu dilanggar masih terngiang-nginag dalam minda Dhia. Pada hakikatnya, Dhia bukan shaja risau akan keadaan kucing itu, Dhia juga risau kondisi keretanya. Sudahlah beberapa hari yang lepas Dhia mencalarkan bahagian bawah skirting depan keretanya semasa hendak memarkir kereta. Hari ini Dhia terlanggar pula satu makhluk kecil yang tdak berdosa. Dhia berbisik dlam hati, memang tidak boleh dia mahu menyalahkan kucing tersebut kerana kucing tidak mempunyai akal seperti manusia. Seharusnya Dhia memandu dengan lebih perlahan. Sudahlah Dhia melebihi had kelajuan kawasan tersebut. 60km/jam, Dhia memandu 80km/jam. Lebih 20km/jam.

Kalaulah ada polis trafik di kawasan itu, sudah tentu Dhia akan diberikan tiket. Bukannya tiket showcase Leesang seperti yang Dhia inginkan. Oh, tapi Dhia juga teringin ditahan abang polis trafik, Dhia tidak mahu tiket, Dhia mahu berkenalan. Huh! Impian apa yang Dhia miliki ini sebenarnya. Hanya Dhia yang tahu.

Akhirnya selepas fikiran Dhia melayang jauh memikirkan polis trafik, Dhia semakin lupa apa yang merunsinsgkan fikirannya sebentar tadi. Dhia sebenarnya hanya mahu bercerita, tetapi tiada lagi teman-teman yang boleh menerima loyar buruk Dhia. Oleh itu, semua cerita hanya berjaya diputarkan dalam minda Dhia sahaja. Tiada lagi lawak cecuma (as in cecupak but PUMA's style) yang boleh dilayarkan. Mungkin satu hari nanti kebolehan cecuma Dhia boleh hilang. Tidak mustahil tapi itu mungkin memerlukan satu masa yang sangat lama untuk berlaku. Hari ini Dhia hanya mampu berfikir dan berfikir. Bagaimana Dhia mahu menjadi dirinya semula, mungkin lebih baik, agus dan segalanya.